logo
wvhj2023
(foto: Energyra)
(foto: Energyra)
5 oktober 2017

Energyra over zonnepanelenproductie in Zaandam: ‘Kans dat het faalt minder dan 5 procent’

Geen lood. Achterzijdecontactcellen. Geen fluor. Extreem hoge automatisering. Geen busbars. En een stok kaarten. Het is een greep uit de reeks kenmerken van de zonnepanelen(productie) van Energyra.

Het Nederlandse bedrijf opent in het voorjaar van 2018 in Zaandam de deuren van zijn zonnepanelenfabriek die een productiecapaciteit van circa 100 megawattpiek kent. De laatste horde? De due diligence… De redactie van Solar Magazine sprak voor de september-editie van het tijdschrift met het directieteam van Energyra.

Nu de finish nabij lijkt, steken de oprichters hun hoofd boven het maaiveld uit. Want slechts de due diligence-fase, vrij vertaald het  boekenonderzoek’, hoeft nog met succes doorlopen te worden om komend voorjaar de fabriek in Zaandam te kunnen openen. Bert Schouws, chief financial officer, acht de kans dat het alsnog mislukt op ‘niet meer dan 5 tot 10 procent’. John van Laarhoven (red. chief technology officer) en Daniël Kuijk (red. chief marketing officer) zijn zelfs iets positiever. ‘Wij denken dat de kans dat het faalt minder dan 5 procent is. Bovendien zou het geen afstel, maar enkel een uitstel van enkele maanden betekenen.’

En de markt? Via letters of intent en afnamecontracten is de eerste 100 megawattpiek aan  zonnepanelen die uit de fabriek in Zaandam zal komen al uitverkocht. Zo is er met een  Nederlandse klant een leveringscontract voor 30 megawattpiek. ‘Alle seinen staan in feite al op groen om een tweede productielijn te plaatsen’, aldus Schouws. ‘Zodra wij overstappen op het 7 dagen per week en 24 uur per dag produceren van zonnepanelen kunnen wij met 5 ploegen 135 tot 140 megawattpiek uit iedere productielijn halen. Daarmee zouden wij met 2 productielijnen al op een jaarlijkse capaciteit van rond de 300 megawattpiek uitkomen.’

Lees het volledige interview met het directieteam van Energyra hier online in de september 2017-editie van Solar Magazine (noot: pagina 10 van de pdf).

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten