logo
wvhj2023
(foto: KiesZon)
(foto: KiesZon)
18 augustus 2017

Holland Solar maakt bezwaar tegen ECN-advies en dringt aan op betere condities SDE+ 2018

Holland Solar maakt bezwaar tegen een aantal aangepaste uitgangspunten in het conceptadvies van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en dringt aan op betere condities voor zonne-energie in de SDE+-regeling 2018.

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) bracht recentelijk in samenwerking met DNV GL de overheid advies uit om de SDE+-subsidie voor zonnestroom in 2018 te verlagen naar 10,9 en 11,4 eurocent per kilowattuur. Dit leidde onder meer al tot een kritische ingezonden brief van Leendert Florusse van Rooftop Energy.

Holland Solar maakt nu dus ook bezwaar tegen een aantal aangepaste uitgangspunten in het conceptadvies van ECN. Bij ongewijzigde vaststelling zal de markt voor zonnestroom en zonnewarmte volgens Holland Solar sterk gehinderd gaan worden en geen extra meters meer kunnen maken voor de verduurzaming van de energievoorziening.

In het adviesrapport van ECN worden de concept basisbedragen gegeven en komen de uitgangspunten voor berekening van de correctiebedragen voor de subsidieregeling SDE+ 2018 voor zonne-energie aan de orde. Jaarlijks worden de basisbedragen van de SDE+-regeling per technologie vastgesteld, waarbij de markt geconsulteerd wordt. Gerealiseerde projecten krijgen per opgewekte kilowattuur een subsidiebedrag uitgekeerd. Het subsidiebedrag is het basisbedrag waarvoor de gunning is afgegeven, minus een jaarlijks vastgesteld correctiebedrag. Het correctiebedrag is de waarde van de kilowattuur in de reguliere markt. Het subsidiebedrag betreft dus de onrendabele top van de opwekking met die specifieke duurzame vorm van opwekking.


(bron: Holland Solar)

Holland Solar stelt dat de het basisbedrag van 11,4 eurocent voor zon-pv systemen tussen 15 en 50 kilowattpiek aan de lage kant is. De factor arbeid is hier relatief hoger en de sector geeft aan dat arbeidskosten momenteel stijgen door een veranderende arbeidsmarkt en het stijgen van kwaliteitseisen. Vanwege de kostenverschillen per projectgrootte stelt Holland Solar dat een indeling in 3 categorieën voor zon-pv beter zal zijn. Het indelen in categorieën zorgt ervoor dat dakgebonden projecten voldoende kans hebben in de SDE+. Holland Solar vindt dat wenselijk.

Holland Solar maakt daarnaast bezwaar tegen het voorgestelde correctiebedrag (red. van 7,3 cent per kilowattuur) voor zon-pv tot 1 megawattpiek. Er wordt door Holland Solar vermoed dat hier per abuis met de verkeerde energiebelastingstaffel is gerekend en de branchevereniging gaat ervan uit dat het daadwerkelijke bedrag veel lager ligt. 'We vragen ECN daarom een aangepast bedrag zo spoedig mogelijk te communiceren, om verdere verwarring in de markt te voorkomen. ECN heeft inmiddels aangegeven hier met spoed naar te kijken. Voor zonnewarmteprojecten groter dan 1 megawattth is volgens Holland Solar in het rapport ook een correctiebedrag als voorbeeld genoemd dat uitgaat van een te hoge belastingstaffel. Ook dit veroorzaakt verwarring in de markt.

Holland Solar laat verder weten 'verbaasd te zijn over de plotselinge introductie van een nieuwe manier om het correctiebedrag te berekenen voor de kleinere categorie zon-pv, veelal dakgebonden projecten'. In het advies voor SDE+2018 wil het ministerie van Economische Zaken het eigen verbruik verdisconteren in het correctiebedrag. Het uitgangspunt is daarbij een correctie op de besparing op Energiebelasting (EB) en Opslag Duurzame Energie (ODE). Holland Solar is niet principieel tegen een dergelijke benadering, maar een wijziging moet dan wel goed doordacht zijn en marktpartijen moeten kans hebben zich hierop voor te bereiden. Men stelt dat de verhouding eigen gebruik twee derde deel van de opgewekte stroom zou zijn, een aanname waarvoor volgens de branchevereniging geen enkele onderbouwing wordt gegeven. 'Onze eerste inschatting laat een heel gevarieerd beeld zien. Bij een koelhuis zal zeker twee derde deel van de stroom zelf worden gebruikt, voor een schoolgebouw zal dat niet meer dan een vijfde deel zijn', aldus Holland Solar. Zij vraagt vanwege de complexiteit uitstel voor de invoering hiervan.

Noot: Holland Solar benadrukt dat de correctiebedragen gelden voor de SDE+ 2018. De rekenregels voor correctiebedragen vanaf 2018 zullen niet gelden voor gunningen voor 2017 en ouder. 'Men kan dus gerust inschrijven voor de najaarsronde van 3 oktober tot 26 oktober 2017 op basis van de huidige rekenwijze voor het correctiebedrag', aldus Holland Solar.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten