Solar Magazine - ECN: ‘Verlaag SDE+-basisbedrag pv in 2018 naar 11,4 en 10,9 eurocent’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ECN: ‘Verlaag SDE+-basisbedrag pv in 2018 naar 11,4 en 10,9 eurocent’
(foto: Esdec)

ECN: ‘Verlaag SDE+-basisbedrag pv in 2018 naar 11,4 en 10,9 eurocent’

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft in samenwerking met DNV GL de overheid geadviseerd de SDE+-subsidie voor zonnestroom in 2018 te verlagen naar 10,9 en 11,4 eurocent per kilowattuur.

In de eerste SDE+-ronde van het kalenderjaar 2017 werd voor ruim 2,6 gigawattpiek SDE+-subsidie zon-pv aangevraagd via 4.484 aanvragen. Daarvan zijn zoals bekend al 3.580 zonnestroomprojecten gehonoreerd. Naar aanleiding van ronde 1 besloot minister Kamp voor de tweede ronde van 2017 het basisbedrag te verlagen van 12,5 naar 11,7 eurocent per kilowattuur.

De basisbedragen die ECN nu voor 2018 adviseert, zijn zo berekend dat zij toereikend zijn voor het merendeel van de projecten in de betreffende categorie. Door projectspecifieke omstandigheden blijft het mogelijk dat er initiatieven zijn die ondanks de SDE+-vergoeding toch niet rendabel uit te voeren zijn.

De concept basisbedragen SDE+ 2018 voor zonnestroom  zijn als volgt:

  • SDE+ pv-projecten van 15 kilowattpiek tot 1 megawattpiek: 11,4 eurocent per kilowattuur
  • SDE+ pv-projecten groter dan 1 megawattpiek: 10,9 eurocent per kilowattuur

ECN maakt in het begeleidende rapport wel een belangrijke kanttekening bij het uitgebrachte advies. ‘Zowel bij zon-PV als bij zonthermie is een opkomst van grote systemen waarneembaar. Door de diversiteit van projecten, van kleine projecten achter de meter tot grote systemen in het vrije veld, is een berekening van de marktwaarde van de geproduceerde hernieuwbare elektriciteit of warmte, steeds moeilijker generiek te maken. Deze aspecten maken dat het eindadvies wezenlijk af zal kunnen wijken van het conceptadvies. In de marktconsultatie hopen ECN en DNV GL ook bredere input te ontvangen hoe zonne-energie op een robuuste wijze ondersteund kan worden.’

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
Zonnefabriek zoekt:

Customer Support medewerker

32-40 uur - Amsterdam
ODE Vlaanderen zoekt:

Beleidsmedewerker zon

Fulltime (40 uur) - Brussel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!