logo
wvhj2023
(foto: TU/e)
(foto: TU/e)
27 juni 2017

BOM bezorgt TU/Eindhoven ‘gratis’ zonnepanelen, mogelijk ook windpark

Naar nu bekend is geworden heeft de TU/Eindhoven de 2.500 zonnepanelen die in het afgelopen half jaar geplaatst werden gerealiseerd met steun van het Energiefonds Brabant (EFB).

De TU, met bijna 11.000 studenten en ‘Energy’ als belangrijke pijler voor het wetenschappelijk onderzoek, wil koploper zijn op het gebied van duurzaamheid. In 2030 moet de TU/e voor 50 procent energieneutraal zijn. De lat ligt het hoogst voor het hoofdgebouw: na de huidige renovatie moet dit het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld worden, met onder meer zonnepanelen.

Vorig jaar meldde de redactie van Solar Magazine al dat de zonnepanelen geplaatst zouden worden door OVVIA, een Energy Service Company (ESCo_ dat energiebesparingen zonder investering voor zijn klanten realiseert.

De installatie van zonnepanelen op de TU/e is het eerste project dat is gerealiseerd in de samenwerking tussen OVVIA en het door de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) beheerde Energiefonds Brabant. In dit partnership draagt OVVIA zorg voor de installatie en het onderhoud, terwijl Energiefonds Brabant een grote bijdrage levert aan het benodigde eigen vermogen en de bankfinanciering regelt.

Momenteel bekijkt de TU/e of men samen met andere universiteiten en hogescholen in Noord-Brabant een windmolenpark kan worden gerealiseerd. Energiefonds Brabant levert advies en draagt bij aan het onderzoek naar potentiële locaties en financieringsmogelijkheden. Thijs Meulen van de TU/e: “We willen zoveel mogelijk af van fossiele brandstoffen, zodat we de aarde niet belasten met onze gebouwen. De slogan van de TU/e is ‘Where innovation starts’. Daarbij hoort een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid.”

De BOM meldt in het jaarverslag dat het EFB in het afgelopen jaar nog eens 3 partnerships heeft opgezet: met Wocozon voor zonnepanelen op daken van sociale huurwoningen, met Brabant Zon voor middelgrote solar projecten en met Solease voor solar op daken van particuliere woningeigenaren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten