Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Importheffingendossier: Duitse aanklager vervolgt personen achter Risen Energy GmbH
(foto: Justiz Bayern)

Importheffingendossier: Duitse aanklager vervolgt personen achter Risen Energy GmbH

De Duitse aanklager van Nürnberg-Fürth is naar nu bekend is geworden per eind maart gestart met het strafrechtelijk vervolgen van de personen achter Risen Energy GmbH. Dit vanwege het omzeilen van importheffingen.

De directeur van Risen Energy GmbH zouden volgens de aanklager op grote schaal zonnepanelen tegen een te lage prijs het land in gesmokkeld hebben. De Duitse pers – te weten Handelsblatt en Focus Online – melden dat er met de grootschalige fraude een bedrag van 110 miljoen euro gemoeid zou zijn. Zonnepanelen van Chinese origine zijn daarbij omgeleid via onder meer Taiwan, Vietnam en India om zo de Chinese oorsprong te verhullen.

De Duitse ondernemer en ‘klokkenluider’ Toralf Nitsch stelde vorig jaar nog tegenover de redactie van Solar Magazine dat Risen Energy samen met AmeriSolar ‘stug doorgaat met het omzeilen van de minimumimportprijs’. Nitsche meldde in dit kader afgelopen september al dat de Duitse autoriteiten bij circa 80 bedrijven computerapparatuur en data in beslag namen. ‘De aanklacht luidde: jullie zijn schuldig aan fraude en heling!’, aldus Nitsche. Voor die fraude en heling worden de personen achter Risen Energy nu dus vervolgd.

De Europese Unie zette Risen Energy overigens half november al officieel uit de joint undertaking, naar nu blijkt een voorbode van de strafrechtelijke vervolging door de Duitse overheid. Handelsblatt meldt zelfs dat de aanklager Risen Energy als ‘solar maffia’ bestempeld heeft. Het medium meldt verder dat het om minimaal 4 verdachten gaat die strafrechtelijk vervolgd worden, afkomstig uit Berlijn, Bremen, Münster en München. In hun woningen werden vorig jaar al invallen gedaan. Zij kunnen veroordeeld worden tot celstraffen van 10 jaar. Wanneer de rechtszaken dit jaar officieel van start gaan is nog niet bekend.

Nu in Solar Magazine

Juni 2021

Platform Preventie Valgevaar: ‘Wettelijke veiligheidseisen massaal genegeerd’ Inspectie SZW controleert dit jaar gericht op veilig werken op hoogte bij installatie zonnepanelen Kant-en-klare oplossing voor uitbannen dwangarbeid...
Vacatures
SAJ zoekt:

Senior Sales Manager Benelux – Fulltime / Part time

Fulltime (40 uur) - Maagdenstraat 44, 9600 Ronse, Belgium
Navetto zoekt:

Inkoper

Fulltime (40 uur) - Vlaardingen, 3132 AA, Arij Koplaan 3
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!