Waar de redactie van Solar Magazine bij de 1e SDE+-ronde van 2016 nog meldde dat eerdere grote aanvragers uit de zonne-energiesector zoals KiesZon (123 beschikkingen in 2014), Zon Exploitatie Nederland (53 beschikkingen in 2014), Raedthuys Zon (34 beschikkingen in 2014) en Eneco Solar, Bio & Hydro (33 beschikkingen in 2014) destijds geen enkele beschikking kregen, is dat nu volledig anders.
GroenLeven spekkoper
GroenLeven is absolute spekkoper met 168,4 megawattpiek aan SDE+-subsidie, verdeeld over 5 grootschalige zonneparken (red. zie voor alle ins en outs het artikel ‘2e ronde SDE+-2016: de details van de 12 grootste zonnepanelenprojecten’). Daarmee blijft het zelfs Powerfield voor, dat een SDE+-beschikking van 103 megawattpiek wist te verkrijgen voor een zonnepark in Sappemeer.
Zon Exploitatie Nederland
Een goede tweede is Zon Exploitatie Nederland (red. van ondernemer Michel Peek) met 35 aanvragen en een totaalvermogen 66,3 megawattpiek. Zon Exploitatie Nederland bouwde vorig jaar nog een groot pv-project bij Frigocare. Via een SDE+-beschikking uit 2014 werden toen 3.100 zonnepanelen geplaatst. Na KiesZon nam Peeks bedrijf voor de SDE+-regeling 2014 met 53 stuks de meeste aanvragen voor haar rekening. Peek stelde tegenover de redactie dat er in de media regelmatig een grote broek wordt aangetrokken door ontwikkelaars en zijn bedrijf ‘ervoor kiest in de anonimiteit te blijven totdat er daadwerkelijk projecten gerealiseerd zijn’.
Solar Energy Works is een andere partij die met de honorering van ten minste 3 SDE+-projecten voor het eerst op grote schaal boven het maaiveld uitsteekt. Het Utrechtse bedrijf heeft met de 3 aanvragen een portfolio van 42,54 megawattpiek aan beschikkingen.
Grote groep achtervolgers
Na deze 4 grote vissen, is het een zeer groep solar bedrijven die volgen met een omvangrijk portfolio aan beschikkingen. Zo heeft Ecorus – onder meer bekend van een zonnepark van 10 megawattpiek in Heerhugowaard – 30 beschikkingen weten te bemachtigen met een totaal vermogen van 15 megawattpiek. Ook Rooftop Energy (31 aanvragen: 11,39 megawattpiek), Eneco Solar, Bio & Hydro (20 aanvragen: 1 megawattpiek) en het investeringsfonds Ponooc van Pon Holding (29 aanvragen: 7,55 megawattpiek) hebben tientallen beschikkingen weten te verwerven.
Enkele andere opmerkelijke spelers zijn Solar Centrum Noord dat 2 succesvolle aanvragen deed voor in totaal 8,14 megawattpiek, F&S Solar Holding (11 aanvragen: 2,62 megawattpiek) en Softs Power (13 aanvragen: 2,21 megawattpiek). Een partij die eveneens niet ongenoemd mag blijven is Engie. 4 aanvragen leverden in totaal 11,28 megawattpiek subsidie op. Het bedrijf wil de terreinen bij de elektriciteitscentrales in Burgum, Eemshaven (Eemscentrale) en Lelystad (Flevocentrale) van zonneparken voorzien van respectievelijk 5, 3,75 en 2,5 megawattpiek.
Lees ook:
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.