logo
wvhj2023
(foto: Stock)
(foto: Stock)
30 januari 2017

Analyse 2e ronde SDE+-2016: grootste zonnewarmteprojecten voor rekening van orchideeënkwekers

De 2e ronde van de SDE+-regeling in 2016 heeft 17,31 megawatt en 17 beschikkingen aan zonnewarmteprojecten opgeleverd. Maar wat zijn nu eigenlijk de grootste projecten? Solar Magazine zet alles op een rij.

Opvallend is dat het de orchideeënkwekers zijn die de voor de grootste projecten beschikkingen hebben verkregen. Ook in de eerste SDE+-ronde van 2016 was er al een orchideeënkweker, Ter Laak Beheer uit Wateringen, die voor een project van maar liefst 15,7 megawattth subsidie wist te verkrijgen.

In onderstaand overzicht is voor de 2e ronde van de SDE+ 2016-regeling per project het aantal megawattth vermeld.

Verdel Orchideeën (Nieuwveen) | 5,25 megawattth
Verdel Orchideeën heeft de eer om in de 2e SDE+-ronde van 2016 het grootste zonnewarmteproject voor zijn rekening te nemen. De kwekerij Verdel is in 1970 opgericht en uitgegroeid tot een familiebedrijf. Sinds 2010 is het bedrijf volledig gespecialiseerd in witte Phalaenopsis, oftewel orchideeën.

Butterfly-Orchids (Andel) | 3,02 megawattth
Butterfly-Orchids kweekt eveneens de orchideeënsoort Phalaenopsis. Het bedrijf levert deze producten in Nederland, maar ook elders in Europa aan verschillende klanten. De subsidie is aangevraagd op naam van het bedrijf Midden B.V..

Derksen Plant (Bemmel) | 1,90 megawattth
Derksen Plant is sinds 2005 gevestigd in het glastuinbouwgebied Bergenden in Bemmel-Huissen. Door uitbreiding van de gemeente Nijmegen ten behoeve van woningbouw moest het bedrijf noodgedwongen verhuizen. Derksen Plant is een familiebedrijf dat gestart is in 1926 als gemengd bedrijf met groenten en fruit, pas later kwamen er potplanten bij en werden de groenten en fruitteelt beëindigd. In 1998 werd stap voor stap overgegaan op de cactusteelt.

Griffoen-De Graaf (Kudelstaart) | 1,62 megawattth
Deze plantenkweker uit Kudelstaart wil zijn kassen gaan verwarmen met behulp van zonnewarmte.

Koppert Cress (Monster) | 1,40 megawattth
Koppert Cress, kweker van onder meer waterkers, won eerder de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2016. De prijs werd afgelopen voorjaar uitgereikt aan het bedrijf door Koningin Máxima. In de kassen van het bedrijf is onder meer aandacht voor zonnepanelen, de terugwinning van warmte en warmteopslag in de bodem. Daar komt nu voor de tweede keer in een jaar tijd (red. ook in de eerste SDE+-ronde van 2016 wist het bedrijf subsidie te bemachtigen, te weten voor een project van 1,29 megawattth eveneens in Monster) binnenkort met SDE+-subsidie zonnewarmte bij.

Noot: bovenstaand overzicht is mogelijkerwijs niet volledig en kan in de nabije toekomst nog aangevuld worden. De cijfers ten aanzien van de beschikkingen zijn afkomstig van de verschillende documenten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), de redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor eventuele feitelijke onjuistheden.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten