logo
wvhj2023
(foto: Solar Tester)
(foto: Solar Tester)
18 januari 2017

Solar Tester: ‘PID sluipmoordenaar van zonnepanelen’

Het Belgische IMO IMOMEC heeft bij 49 zonnepanelen van 32 gangbare merken de gevoeligheid voor Potential Induced Degradation (PID) onderzocht. 78 procent van de geteste zonnepanelen blijkt gevoelig voor PID.

De zonnepanelen komen uit installaties die in de afgelopen 10 jaar zijn gerealiseerd. 78 procent van de geteste zonnepanelen lieten in de test een vermogensverlies van 5 procent of meer zien. 33 van de geteste zonnepanelen (67 procent) had een vermogensverlies van 20 procent of meer. Solar Tester verzorgde in opdracht van onderzoeksinstituut IMO IMOMEC de metingen van het vermogen van de panelen en maakte elektroluminescentiebeelden van de panelen.

‘PID ontstaat bij een groot potentiaalverschil tussen de zonnecellen en het frame van het zonnepaneel’, duidt Elbert Jan Achterberg van Solar Tester. ‘Dit potentiaalverschil veroorzaakt een lekstroom waardoor natrium-ionen in de zonnecel worden gebracht. Deze natrium-ionen zorgen ervoor dat de zonnecellen steeds slechter gaan werken.  Niet alle zonnepanelen zijn gevoelig voor PID. Of PID ontstaat, hangt ook af van de in het systeem gebruikte omvormer en de lokale omstandigheden.’

In Nederland, België en Frankrijk heeft Solar Tester bij pv-installaties met een totaal vermogen van meer dan 60 megawattpiek PID vastgesteld. Het bedrijf ontwikkelde hiervoor een meetprotocol waarmee PID onomstotelijk is vast te stellen. Wanneer PID wordt gevonden, worden volgens Solar Tester de meetresultaten gebruikt voor garantieclaims en kunnen maatregelen worden genomen om PID tegen te gaan.

Door de panelen aan te sluiten op een zogenaamde PID ‘recovery box’ kan de PID meestal ongedaan worden gemaakt. Bij het onderzoek door IMO IMOMEC werden PID recovery boxen van het Belgische bedrijf Pidbull ingezet. Panelen die minder dan 85% van hun oorspronkelijke vermogen hadden verloren bleken zich snel te herstellen. Wanneer het vermogensverlies meer dan 85% is, gaat het herstel langzamer of is er geen meetbaar herstel.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten