logo
wvhj2023
(foto: SolarCare)
(foto: SolarCare)
13 januari 2017

SolarCare: ‘Gemiddelde opbrengst zonnepanelen in 2016 0,92 kilowattuur per wattpiek’

SolarCare, leverancier van pv-monitoringsystemen, concludeert op basis van tweeduizend van haar systemen in Nederland dat de gemiddelde opbrengst van een pv-systeem in 2016 0,92 kilowattuur per wattpiek was.

Dit is een afname van 0,01 kilowattuur per wattpiek ten opzichte van 2015. Eerder dit jaar meldde Milieu Centraal en E2 Energie op basis van gegevens van het KNMI al dat de zoninstraling hoger was en zonnepanelen 5,3 procent hoger presteerden dan normaal.

De door SolarCare onderzochte installaties zijn samen goed voor een totaal opgesteld paneelvermogen van ruim 10 megawattpiek en zijn allen het gehele jaar storingsvrij operationeel geweest. Verder zijn de installaties willekeurig geselecteerd qua zonnepaneel technologie, systeemcapaciteit, oriëntatie, hellingshoek en eventuele schaduwvorming. Alle voor dit onderzoek geselecteerde installaties, hebben een of meerdere string-omvormer(s). PV-installaties met micro-omvormers zijn niet meegenomen in dit onderzoek.

In het afgebeelde kaartje zijn per provincie de gemiddelde opbrengstfactoren in kilowattuur  (kWh) per wattpiek (Wp) in kaart gebracht. 2016 komt volgens SolarCare voor Nederland uit op een gemiddelde opbrengstfactor van 0,92 kWh/Wp. In 2016 waren de opbrengsten gemiddeld per installatie dus nagenoeg gelijk aan voorgaande jaren.

In de maanden juni en juli lag de opbrengst ruim onder gemiddeld, vanwege het beperkt aantal zonuren. Dit werd gecompenseerd door meer zon in het voorjaar en de mooie nazomermaanden. ‘We mogen dus concluderen dat ondanks de slechte zomermaanden in de afgelopen jaren, de jaaropbrengsten in Nederland toch relatief stabiel zijn en op een behoorlijk hoog niveau liggen’, aldus Pierre Gerissen van SolarCare.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten