Dit is een toename van 0,02 kilowattuur per wattpiek ten opzichte van 2014. Eerder dit jaar meldde Milieu Centraal op basis van gegevens van het KNMI al dat de zoninstraling hoger was en zonnepanelen in een 'zonnig' 2015 7 procent hoger dan gemiddeld presteerden.
SolarCare heeft, net als voorgaande jaren, onderzocht hoe de extra zoninstraling in de praktijk tot uiting is gekomen in de daadwerkelijke pv-opbrengsten.
SolarCare heeft uit haar bestand van dagelijkse gemonitorde pv-installaties opnieuw ruim 2.000 installaties, verspreid over heel Nederland, geselecteerd voor nader onderzoek naar de opbrengsten per wattpiek. De onderzochte installaties hebben samen een totaal opgesteld paneelvermogen van ruim 10 megawattpiek en zijn allen het gehele jaar operationeel geweest. Verder zijn ze willekeurig geselecteerd qua capaciteit, oriëntatie, hellingshoek en eventuele schaduwvorming. Alle voor dit onderzoek geselecteerde installaties, hebben een of meerdere string-omvormer(s). Pv-installaties met micro-omvormers zijn niet meegenomen in dit onderzoek.
In het getoonde kaartje zijn per provincie de gemiddelde opbrengstfactoren in kilowattuur per wattpiek in kaart gebracht. Gemiddeld voor Nederland komt SolarCare uit op een opbrengstfactor van 0,93 kilowattuur per kilowattpiek. In 2015 lagen de opbrengsten gemiddeld per installatie daarmee 2,3 procent hoger dan in 2014.
Opvallend is volgens het bedrijf dat voornamelijk installaties in de zuidelijkere helft van Nederland verantwoordelijk waren voor de hogere opbrengstfactoren in vergelijking met 2014. In de noordelijke provincies waren de opbrengstfactoren in 2015 vergelijkbaar met 2014. Net als in 2014 waren de opbrengsten in het voorjaar bovengemiddeld terwijl de opbrengsten in de zomermaanden juli en augustus onder gemiddeld scoorden.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.