logo
wvhj2023
© Gennady Kurinov | Dreamstime.com
© Gennady Kurinov | Dreamstime.com
14 juli 2016

Analyse SDE+ 2016: ook fossiele bedrijven aan de zonne-energie, solar bedrijven behalen matige oogst

Voetbalstations, tankstations, havens, vliegvelden de Kromhout Kazerne en het kantoor van Holland Solar. Stuk voor stuk worden ze – als de SDE+-beschikkingen van 2016 verzilverd worden – met zonnepanelen uitgerust.

Tankstations, havens en vliegvelden
Het op olie draaiende bedrijven Nrgvalue Tankstations Nederland – dat een landelijk netwerk van ruim 100 tankstations kent – heeft het ‘groene licht’ gezien. Op 3 locaties komen zonnepanelen, goed voor 0,19 megawattpiek aan pv-vermogen. Neerlands ‘trots’ als het om fossiele energie gaat - Shell - gaat het Shell Technology Centre Amsterdam (STCA) van zonnepanelen voorzien. Het is een van de drie belangrijkste onderzoekscentra van Shell wereldwijd waarvoor nu een SDE+-beschikking van 50 kilowattpiek verkregen is.
Een ander ‘fossiel’ bedrijf - Eindhoven Airport - gaat in navolging van zusterbedrijf Schiphol (red. Eindhoven Airport is onderdeel van de Schiphol Group) een pv-systeem van 80 kilowattpiek plaatsen. Rotterdam Airport heeft meer ambitie en heeft een beschikking van 0,5 megawattpiek.
Dan de andere infrastructurele bedrijven. ProRail, heeft subsidie verkregen om station Zwolle met 0,3 megawattpiek zonnepanelen uit te rusten. De havens doen ook een duit in het zakje. De Jachthaven in Hoorn doet met een beschikking van 50 kilowattpiek een kleine duit in het zakje. De haven in Amsterdam, die een ambitie heeft voor 20 megawattpiek aan zonnepanelen in 2020 via het project ‘Zon in de Haven’, heeft 2 beschikkingen met in totaal een vermogen van 1,37 megawattpiek.

Gemeente Korendijk
Dat de gemeente Korendijk SDE+-subsidie aangevraagd heeft is niet zo verwonderlijk. Dat er echter geen enkele andere gemeente met succes subsidie heeft aangevraagd is meer verwonderlijk. In het recordjaar 2014 waren er maar liefst 181 beschikkingen voor de Nederlandse gemeenten. Afgelopen jaar waren het er al drastisch minder, te weten 6 stuks. Dit jaar lijkt dat dus nog minder te worden...

Agrariërs
Ook dit jaar heeft een groot aantal agrariërs SDE+-subsidie aangevraagd. Een van de opvallende partijen die een positieve beschikking heeft - 4 om precies te zijn - is Claessens-Jenniskens Pluimvee Bedrijven. Het moderne pluimveebedrijf met leghennen en opfokhennen kent 5 locaties in het Limburgse plaatsje Ysselsteyn in de provincie Limburg. Er worden wekelijks 2 miljoen eieren geproduceerd. Op 4 van de 5 locaties komen zonnepanelen; goed voor 0,99 megawattpiek. Een andere grote vis bij de agrariërs is Ermers Venhorst dat 0,85 megawattpiek aan zonnepanelen gaat plaatsen, verdeeld over 2 van zijn locaties.

Scholen
Ook in 2016 zijn er weer een groot aantal scholen die SDE+-subsidie hebben weten te bemachtigen. Onder meer Hogeschool Utrecht (0,41 megawattpiek) gaat zonnepanelen plaatsen. Ook de middelbare school Eckart College in Eindhoven doet met 0,4 megawattpiek een duit in het zakje. Het Drenthe College heeft voor 5 vestigingen subsidie verkregen en lijkt samen met Hoornbeeck College voor het grootste vermogen van de scholen (beiden 1,02 megawattpiek aan beschikkingen) te gaan realiseren. Het Hoornbeeck College, dat 15.000 leerlingen kent en meermaals verkozen is tot beste mbo-school van Nederland, doet dit eveneens op 5 verschillende locaties. Update 15 juli 2016: Slim Opgewekt! heeft 1,6 megawattpiek aan beschikkingen weten te verkrijgen voor Quadraam scholen, dat daarmee het grootste volume onder de scholen heeft weten te bemachtigen.

Voetbalstadions
Op en rondom de gebouwen bij de Nederlandse voetbalstadions komen volop zonnepanelen als de SDE+-beschikkingen verzilverd worden. Bij voetbalclub FC Utrecht is er door Memid Galgenwaard met succes 5 keer subsidie aangevraagd; goed voor 1,29 megawattpiek pv-vermogen. Ook diverse amateurclubs hebben subsidie verkregen, vermoedelijk wilden zij niet wachten – of de gok niet wagen – tot 1 januari 2017 als er een nieuwe ronde is bij de landelijke subsidieregeling voor zonnepanelen bij sportclubs die eerder dit jaar binnen no time uitgeput was.
Landskampioen PSV heeft recent met SDE+-subsidie uit 2016 al zonnepanelen laten plaatsen op het trainingscomplex De Hergang. E.ON heeft de werkzaamheden uitgevoerd.

Holland Solar
Branchevereniging Holland Solar is sinds dit kalenderjaar gevestigd aan een pand in de Arthur van Schendelstraat in Utrecht; evenals de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie. Het gebouw wordt door eigenaar Bouwinvest Dutch Institutional Office Fund binnenkort van een zonnepanelensysteem van 50 kilowattpiek voorzien, mits de SDE+-beschikking verzilverd wordt.

IKEA
IKEA, dat deze maand de verkoop van zonnepanelen in zijn Nederlandse winkel weer opstartte met  Solarcentury als leverancier van de zonnepanelen, geeft zelf het goede voorbeeld door de winkels in Duiven en Breda van zonnepanelen te voorzien. Bovendien wordt het logistieke IKEA-centrum in Oosterhout ook met een pv-installatie uitgerust. De 3 projecten kennen gezamenlijk een vermogen van 1,02 megawattpiek.

Zonne-energiebedrijven
Natuurlijk doen ook zonne-energiebedrijven een duit in het zakje. Opvallend is dat eerdere grote aanvragers uit de zonne-energiesector zoals KiesZon (123 beschikkingen in 2014), Zon Exploitatie Nederland (53 beschikkingen in 2014), Raedthuys Zon (34 beschikkingen in 2014), Eneco Solar, Bio & Hydro (33 beschikkingen in 2014) nu geen enkele beschikking hebben gekregen. Waarbij het vooralsnog ook niet bekend is of zij überthaupt aanvragen hebben gedaan.
De zonne-energiebedrijven die wel goed scoren zijn Slim Opgewekt dat werkt aan de verduurzaming van scholen. Het bedrijf heeft tot op heden 65 scholen verduurzaamd met zonnepanelen en heeft nu de beschikking over 17 beschikkingen; goed voor 3,11 megawattpiek. F&S Solar Holding BV, dat onderdeel is van het gelijknamige Duitse bedrijf dat tienduizenden zonnepanelen via Duitse zonneparken plaatste, scoort goed (zie ook het artikel ‘1e ronde SDE+-2016: de details van de 10 grootste zonnepanelenprojecten’). Naast 1 groot project van 3,37 megawattpiek 6 (zie ook het artikel ‘1e ronde SDE+-2016: de details van de 10 grootste zonnepanelenprojecten’) heeft het bedrijf nog eens 5 beschikkingen verkregen. In totaal kennen de projecten een vermogen van 5,47 megawattpiek.

Kromhout Kazerne
Komfort Exploitatie Maatschappij heeft een SDE+-beschikking voor 1,3 megawattpiek weten te verkrijgen voor de Kromhout Kazerne waar Defensie het hoofdkantoor van de luchtmacht heeft gevestigd. Een ander vastgoedbedrijf dat opvalt, Geva Son Vastgoed, heeft 7 beschikkingen voor in totaal 2,4 megawattpiek verkregen.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten