logo
wvhj2023
(foto: HRsolar)
(foto: HRsolar)
8 juli 2016

Balans 6 maanden ISDE-regeling: slechts subsidie aangevraagd voor 25 procent van budget

Particulieren en bedrijven hebben tot en met eind juni 6.296 keer subsidie aangevraagd via de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Zij vroegen gezamenlijk 17,53 miljoen euro budget aan.

Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunnen particulieren en bedrijven subsidie krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De redactie van Solar Magazine onthulde enkele weken geleden dat ruim 10 procent van de aanvragen voor de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) zonneboilers betreft. Dit blijkt uit navraag van de redactie over de resultaten tot en met april. Opvallend is dat het percentage aanvragen voor zonnewarmte aanzienlijk hoger is bij bedrijven – 104 aanvragen, goed voor ruim 16 procent – dan bij particulieren – 370 aanvragen, goed voor ruim 9 procent.

Nu de balans van de eerste 6 maanden van de regeling is opgemaakt, kan geconcludeerd worden dat het onwaarschijnlijk is dat voor het eerste kalenderjaar waarin de regeling loopt het budget uitgeput zal raken. Het totale budget voor het eerste jaar bedraagt 70 miljoen euro en is nu pas voor slechts 25 procent uitgeput. Tenzij er in de tweede helft van 2016 een stormloop volgt, blijft er budget over. In de afgelopen 2 weken is er voor 1,6 miljoen euro subsidie aangevraagd door 611 burgers en bedrijven.

Met de regeling, waarvan minister Kamp eind december de criteria onthulde, hoopt minister Kamp los van de knelpunten die hij heeft gesignaleerd in zijn Warmtevisie de markt voor kleinschalige warmteopties op gang te brengen. De regeling geldt voor een periode van vijf jaar - en kent jaarlijks een budget van 70 miljoen euro - met als doel dat deze installaties op de langere termijn zonder ondersteuning kunnen concurreren met fossiele alternatieven.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten