logo
wvhj2023
© Gennady Kurinov | Dreamstime.com
© Gennady Kurinov | Dreamstime.com
7 april 2015

Holland Solar: 'Warmtevisie Kamp positieve omslag van het warmtebeleid'

De langverwachte brief met de warmtevisie van Henk Kamp, minister van Economische Zaken, is volgens Holland Solar een positieve omslag van het warmtebeleid.

Holland Solar heeft het afgelopen jaar, samen met andere branches in de DE-koepel, stevig ingezet op een omslag van het warmtebeleid. Dat lijkt nu goed gelukt volgens de branchevereniging. 'Het is winst om te lezen dat de minister expliciet aangeeft dat warmte het grootste segment van de Nederlandse energiehuishouding vormt. Hij trekt hier terecht de conclusie uit dat we ons beleid hier sterk op moeten richten in de komende jaren en dat duurzame warmte daar een essentieel onderdeel van uitmaakt. Zonnewarmte wordt ook in dit kader genoemd.'

Holland Solar ziet van haar wensenlijstje veel terugkomen in de visie: 'Op het financiële gebied wordt er gesproken over aanpassingen in de SDE+, de verschillen in energiebelasting voor gas en elektra en mogelijk additionele financiële ondersteuningsmaatregelen. Bovendien wordt er gesproken over lage temperatuurverwarming met bijbehorende lage temperatuur-warmtenetten en met decentrale invoedingsmogelijkheden en over ondersteuning van innovaties zoals een compacte (seizoens-)opslagsysteem.' Wel laat Holland Solar het jammer te vinden dat in de brief niet specifiek ingegaan wordt op het grootste marktsegment, de gebouwde omgeving. De branchevereniging hoopt daar binnenkort meer over te horen. 

Specifiek valt in Kamps Kamerbrief Warmtevisie aan de Tweede Kamer het volgende te lezen over zonnewarmte: 'Zonnewarmte leverde in 2013 1,1 PJ aan hernieuwbare warmte. Voor 2023 is met extra inzet 6 PJ mogelijk. Het belangrijkste knelpunt is dat een zonnewarmtesysteem (meestal een zonneboiler) financieel niet aantrekkelijk genoeg is in een bestaande woning.'

Als knelpunten worden genoemd 'de financiële stimulering van zonnestroom is veel groter dan die van zonnewarmte' en 'de SDE+-regeling werkt slecht omdat de ondergrens van 100 m2 te hoog is en de regeling slecht aansluit bij de investeringsbeslissingen van marktpartijen. Als oplossingen worden genoemd het 'gelijk trekken van de stimulering of specifieke stimulering van zonnewarmte' en het 'aanpassen de ondergrens SDE+ of aanpassing van de SDE+'.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten