Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Trina Solar koopt failliet Solland Solar
(foto: Solland Solar)

Trina Solar koopt failliet Solland Solar

Trina Solar koopt de zonnecellenfabriek van Solland Solar op. Naast de inboedel hebben de Chinezen ook het onroerend goed van het failliete bedrijf op bedrijventerrein Avantis in Heerlen gekocht.

Trina Solar gaat naar verluid 100 nieuwe medewerkers werven voor de fabriek die een productiecapaciteit van circa 200 megawatt aan zonnecellen heeft. Curator Dominique Roomberg meldt dat de nieuwe eigenaar zich bereid heeft verklaard zoveel mogelijk gebruik te maken van het oorspronkelijke personeel van Solland Solar, Trina Solar bevestigt alle assets te hebben overgenomen; van machines tot voorraden, de kantoorinventaris en het vastgoed. De werving van nieuw personeel en alsmede de productie zal weer zo snel mogelijk van start gaan.

'We zijn verheugd te melden dat de overname succesvol afgerond is', stelt Jifan Gao, chief executive officer van Trina Solar. 'Deze is investering is onderdeel van onze globale uitbreidingsstrategie. Deze voor ons nieuwe cellenfabriek in Europa en de nieuwe fabriek in Thailand stellen ons in staat om onze aanwezigheid in de overzeese markten - in het bijzonder Amerika en Europa - te versterken.'

Solland Solar ging vorig jaar augustus failliet. Dit gebeurde vlak na een aangekondigde order voor de levering van 200 megawatt zonnecellen aan hetzelfde Trina Solar. Met de komst van Trina Solar als klant zou er verbetering moeten optreden. Later bleek echter uit het faillissementsverslag dat om voor Trina dagelijks 120.000 zonnecellen te kunnen produceren, er een investering van 2,5 miljoen euro nodig was. Geld wat niet voor handen was waardoor de productie voor Trina Solar in de tijd werd opgeschoven. Uiteindelijk werd faillissement aangevraagd.

In de maanden die volgen dienden zich er maar liefst 6 potentiële kopers aan. Een doorstart wordt onder meer bemoeilijkt door het feit dat Solland Solar failliet is, maar het gebouw nog altijd eigendom was van Solland Solar Real Estate, een bedrijf dat (net als Solland Solar was) in handen is van de Italiaanse zakenman Massimo Pugliese. Daar is nu met de overname een einde aan gekomen.

Pikant detail is dat Trina Solar in december aankondigde zich terug te trekken uit de 'joint undertaking' met de Europese Unie omdat zij de joint undertaking niet langer als ‘een fair deal’ zag. Trina Solar stelt dat de joint undertaking haar groeipotentie in Europa belemmert en dat de beslissing van de EU om de importheffing met 2 jaar te verlengen tegen de principes van vrije handel is. Trina Solar meldde destijds de Europese markt vanaf nu te gaan bedienen met producten die buiten China geproduceerd zijn, daar lijkt nu een extra impuls aan gegeven te worden.

Nu in Solar Magazine

Juni 2019

Nieuwe erkenningsregeling voor de solar installateur op stapel: ‘We scheppen helderheid voor alle stakeholders’ Leisurelands en STIRR onderzoeken kansen van zonnepanelen op recreatiewater: alleen in provincie Gelderland al potentie...
Vacatures
Polyglot zoekt:

Regional Product and FAE Manager

For its client Polyglot is looking for a Regional Product and FAE Manager
Fulltime • Nederland
Zonneplan zoekt:

Customer Service Medewerker

Zonneplan zoekt een Customer Service Medewerker
Fulltime • Zwolle
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!