Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
‘6 potentiële kopers Solland Solar, bedrijf draaide al jaren op 18 procent van capaciteit’

‘6 potentiële kopers Solland Solar, bedrijf draaide al jaren op 18 procent van capaciteit’

Het faillissement van Solland Solar is in het faillisementsverslag door de curator omschreven als ‘omvangrijk en complex’. Toch ligt een doorstart nog altijd op de loer via één van de zes potentiële kopers.

Een doorstart wordt onder meer bemoeilijkt door het feit dat Solland Solar failliet is, maar het gebouw nog altijd eigendom is van Solland Solar Real Estate, een bedrijf dat (net als Solland Solar was) in handen is van de Italiaanse zakenman Massimo Pugliese.

Leed Solland Solar volgens het verslag van de curator in 2013 nog een verlies van 1,85 miljoen euro, in 2014 was dit al 5,45 miljoen euro en in 2015 bedroeg dit op het moment van het faillissement al 3,13 miljoen euro.

Het verslag staat vol met opzienbarende zaken aangaande de bedrijfsvoering van Solland Solar. Zo zou het bedrijf na de overname door Pufin in november 2012 dagelijks op maximaal 50 procent van de productiecapaciteit hebben geopereerd. Om voldoende financieel rendement te behalen zouden dagelijks 100.000 zonnecellen geproduceerd moeten worden. Dat is echter nooit gebeurd. Er was een gebrek aan kapitaal waardoor de directie besloot met B-kwaliteit silicium wafers te gaan werken. Het een en ander mocht echter niet baten en de productie heeft gemiddeld sinds 2012 op een niveau van 18 procent van de capaciteit gedraaid. Bovendien werden de zonnecellen enkel geleverd aan dochterbedrijven van de Pufin groep en niet of nauwelijks aan externe partijen. In 2013 en 2014 probeerde Pugliese het bedrijf daarom te verkopen waarin hij niet slaagde.

Met de komst van Trina Solar als klant zou er dit kalenderjaar verbetering moeten optreden. Om voor Trina echter dagelijks 120.000 zonnecellen te kunnen produceren was een investering van 2,5 miljoen euro nodig. Geld wat niet voor handen was waardoor de productie voor Trina Solar in de tijd werd opgeschoven. Uiteindelijk werd afgelopen zomer het faillissement aangevraagd.

In het verslag wordt ook uitgebreid beschreven welke productiemachines Solland Solar voor handen heeft. Het Nederlandse Taxatie- en Adviesbureau (NTAB) heeft de machines in opdracht van de curator getaxeerd.

Schuldeisers zijn onder meer de aandeelhouders van Solland Solar: Pufin Power Holland (5,5 miljoen euro) en Pufin Power Services (3,1 miljoen euro). De Belastindienst heeft 1,8 miljoen euro tegoed. De totale vorderingen bedragen 11,9 miljoen euro.

De curator is nog in gesprek met zes kandidaatkopers, gevestigd zowel in Nederland als het buitenland. Wil men echter tot koop over kunnen gaan, moet eerst overeenstemming bereikt worden met Solland Solar Real Estate - zoals gezegd in handen van Pugliese - dat nog altijd eigenaar is van het onroerend goed. Volgens de curator is het namelijk onontbeerlijk dat het onroerend goed mee verkocht wordt aan de doorstarter.

Overigens is het onderzoek van de curator nog niet afgerond. Hij moet onder meer nog vaststellen of er sprake is geweest van onbehoorlijk bestuur. Bovendien zal het werken aan een doorstart voortgezet worden en de oorzaken van het faillissement onderzocht worden.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Senior Projectmanager

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
Boss Energy Consulting zoekt:

Business Development Manager

Fulltime (40 uur) - The Netherlands
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!