logo
wvhj2023
© Gennady Kurinov | Dreamstime.com
© Gennady Kurinov | Dreamstime.com
21 maart 2013

DNVKEMA: 'Economisch belang zonne-energie voor Nederland neemt fors toe'

Het belang van zonne-energie voor de Nederlandse economie zal de komende decennia aanzienlijk toenemen. In 2020 stijgt het aantal voltijdsbanen in de Nederlandse zonne-energiesector tot circa tienduizend en in 2050 tot ongeveer veertigduizend....
Het belang van zonne-energie voor de Nederlandse economie zal de komende decennia aanzienlijk toenemen. In 2020 stijgt het aantal voltijdsbanen in de Nederlandse zonne-energiesector tot circa tienduizend en in 2050 tot ongeveer veertigduizend. Eind 2012 bedroeg dat aantal circa vijftienhonderd. Ook het geïnstalleerd vermogen aan zonnestroom zal exponentieel groeien tot minstens vier gigawatt in 2020. Het plaatsingspotentieel voor de lange termijn bedraagt honderd gigawatt. Dit blijkt uit onlangs in Den Haag gepresenteerde, uitvoerige verkenningen van een groep Nederlandse bedrijven en organisaties, verenigd in het Nationaal Actieplan Zonnestroom, onder leiding van energiekennisbedrijf DNV KEMA (in alfabetische volgorde: Alliander, DNV KEMA, ECN, Fudura – onderdeel van Enexis – Mastervolt, Sun Projects, VDH Solar en Wepro).

Te conservatief
De forse groei van zonnestroom is onder meer het gevolg van de sterke prijsdaling van zonnepanelen en het in toenemende mate wegvallen van barrières voor consumenten om zelf zonnestroom op te wekken. Zo is begin 2013 voor naar schatting zestig procent van de Nederlandse midden- en kleinbedrijven, waaronder zelfstandigen, het keerpunt bereikt dat het – zonder subsidie – financieel voordeliger is om elektriciteit op te wekken met eigen zonnepanelen dan elektriciteit van een leverancier te betrekken. Een gemiddeld Nederlands gezin is al sinds eind 2011 voordeliger uit met zonnepanelen, ook zonder de subsidie die sinds juli 2012 beschikbaar is.
'Het is opmerkelijk dat de ontwikkeling van zonnestroom in Nederland sinds eind 2011, toen het Nationaal Actieplan Zonnestroom voor het eerst uitsprak dat vierduizend megawatt geïnstalleerd vermogen aan zonnestroom in 2020 haalbaar zou zijn, veel sneller verloopt dan verwacht', aldus Prof. Dr. Wim Sinke, zonne-energiespecialist van ECN en directeur van het Topconsortium Kennis & Innovatie Zonne-Energie. 'We kunnen nu gerust stellen dat deze vier gigawatt zonnestroom in 2020 een conservatieve doelstelling is geweest.'

Het Nationaal Actieplan Zonnestroom zet zich sinds 2011 in om maatschappelijke barrières voor zonne-energie weg te nemen. Hierbij wordt onder meer gestreefd naar goede, objectieve en volledige informatievoorziening naar consumenten; het borgen van de kwaliteit van zonne-energie systemen; de ontwikkeling van lokale zonne-energieprojecten; en een stabiele ontwikkeling van de zonne-energiemarkt.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten