Fluvius heeft zijn tweejaarlijkse investeringsplan bijgewerkt op basis van nieuwe inzichten. Vooral bedrijven elektrificeren sneller dan verwacht, wat leidt tot een hogere piekbelasting op het middenspanningsnet. Om hierop te anticiperen zal Fluvius 7.500 kilometer – 15 procent – van de middenspanningskabels moeten versterken of vernieuwen, tegenover 5.500 kilometer in het vorige plan.
Efficiëntere simulatiemethodes
'Het Investeringsplan geeft richting aan ons traject voor de energietransitie, en houdt ons scherp’, aldus Raf Bellers, directeur netbeheer bij Fluvius. ‘Dankzij steeds betere input van maatschappelijke stakeholders en efficiëntere simulatiemethodes konden we de berekeningen voor deze editie optimaliseren.'
Voor het eerst presenteert Fluvius naast het investeringsplan ook een volledig databeheersplan. Dit komt voort uit wat de Europese Unie de 'twin transition' noemt: de overstap naar een duurzame samenleving die hand in hand gaat met een digitale transitie.
Digitale meters
Fluvius plant jaarlijks circa 30 miljoen euro te investeren in datasystemen die de digitale meters optimaal benutten. In totaal staan 40 initiatieven op de planning, waaronder de overstap naar kwartierwaarden als standaard in marktprocessen vanaf 2026 en de mogelijkheid voor tweerichtingscommunicatie met de digitale meter.
Guy Cosyns, directeur databeheer en klantendienst, benadrukt: 'Geen energietransitie zonder digitale transitie. De data uit het steeds groter wordende aantal digitale meters zijn cruciaal in het energiesysteem van morgen.'
Elektrische auto’s en warmtepompen
Fluvius heeft ook zijn projecties voor elektrische wagens en warmtepompen bijgesteld. Voor 2030 verwacht men 1,6 miljoen elektrische personenwagens in Vlaanderen waar dat er eerder 1,5 miljoen waren. Voor 2035 is dit getal echter verlaagd van 2,75 naar 2,45 miljoen. Dit komt door de verwachte tragere doorbraak op de consumentenmarkt, ondanks versnelling in de leasemarkt.
Voor warmtepompen zijn de verwachtingen neerwaarts bijgesteld tot 611.000 in 2035, waarvan meer dan 400.000 in nieuwbouwwoningen. De lage renovatiegraad in Vlaanderen – 1 procent per jaar – en de versoepelde renovatie-eisen bemoeilijken een snellere adoptie.
Financiële zorgen
Hoewel Fluvius de nodige investeringen heeft gepland, uit chief executive officer Frank Vanbrabant bezorgdheid over de financiële haalbaarheid op lange termijn: 'We vinden het cruciaal dat naar een duurzame langetermijnfinanciering van Fluvius en de nodige investeringen wordt gekeken.'
Het volledige investeringsplan en databeheersplan is beschikbaar via de website van Fluvius en ligt tot 23 juli ter publieke consultatie. Na verwerking van eventuele opmerkingen dient Fluvius de plannen voor 1 oktober 2025 ter goedkeuring in bij de Vlaamse Nutsregulator.
In de mei 2025-editie van Solar Magazine is er aandacht voor de potentie van de Nederlandse daken die nog géén zonnepanelen hebben, de Europese overstap op kwartierprijzen en perovskietzonnecellen.