Ondernemers die samen met andere partijen innovaties voor kernenergie willen onderzoeken of ontwikkelen, kunnen tot 12 mei meedenken in de interessepeiling van RVO. Hun input helpt het ministerie bij het verder uitwerken van de subsidie.
Zonne-energie
Het kabinet wil als dat veilig kan de kerncentrale in Borssele langer openhouden en 4 grote nieuwe kerncentrales bouwen. Ook onderzoekt het kabinet of het mogelijk is om small modular reactors (smr’s) in Nederland te realiseren. Dat zijn kleine reactoren.
Om onderzoek en ontwikkeling naar kernenergie te stimuleren, werkt het ministerie aan de nieuwe subsidie. De nieuwe subsidie focust zich op onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten naar nucleaire reactor- en splijtstofcyclustechnologie en opslag van radioactief afval en geologische eindberging. De subsidie valt binnen de regeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI), die eerder ook al een groot aantal zonne-energieprojecten financierde. Met deze regeling krijgen ondernemers subsidie om in een samenwerkingsverband te werken aan innovatieve oplossingen die bijdragen aan de klimaatdoelen.
Verplichte vooraanmelding
Voor de kernenergiesubsidie die het ministerie ontwikkelt, moet het samenwerkingsverband een verplichte vooraanmelding doen. Deze opent in de zomer van 2025. De definitieve subsidieaanvraag kunnen zij begin 2026 indienen.
De samenwerkingsverbanden moeten hun projectactiviteiten binnen 4 jaar uitvoeren. De innovatie zelf moet binnen 10 jaar klaar zijn voor de markt. Dit houdt in dat zij de innovatie demonstreren in een omgeving waar de innovatie gebruikt kan worden.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.