logo
© Wirestock | Dreamstime.com
© Wirestock | Dreamstime.com
9 maart 2023

Nieuwe innovatieprojecten van start: zonne-energie op zee omzetten in waterstof en zonne-energie verdelen in energiegemeenschappen

Lokaal opgewekte zonnestroom verdelen onder burgers, het invoeden van wind- en zonne-energie op plaatsen waar het stroomnet vol is weer mogelijk maken en op zee opgewekte zonne-energie omzetten in waterstof.

Het zijn slechts enkele van de beoogde resultaten van een reeks nieuwe innovatieprojecten die onlangs subsidie toegekend hebben gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland via de Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI)-regeling. 26 projecten hebben in 2022 subsidie toegekend gekregen, verdeeld over 3 calls: elektriciteit, gebouwde omgeving en industrie.

MOOI Gebouwde omgeving
Binnen de call ‘MOOI Gebouwde omgeving’ waarvoor 39,4 miljoen euro subsidie beschikbaar was, is in 2022 een groot aantal projecten rond duurzame warmte ingediend; veelal met warmtepompen en warmtenetten. Van de 23 aanvragen kregen 12 projecten goedkeuring voor subsidie. Daarbij zijn 2 zonne-energiegerelateerde projecten gehonoreerd.

Local4local
Onder leiding van EnergieSamen – de koepel van energiecoöperaties – gaat een consortium van begin 2023 tot eind 2025 onderzoeken hoe het verdelen van lokaal opgewekte stroom onder leden van energiegemeenschappen het beste georganiseerd kan worden. Directe aanleiding van het project is het steeds groter wordende verschil tussen de kostprijs van de energie die de energiegemeenschappen zelf produceren en de prijs die de leden voor hun afname moeten betalen aan hun energieleveranciers. Hieruit volgt de wens van de coöperatieve energiesector om dit fundamenteel beter te organiseren.

Doel van het project is het ontwikkelen en implementeren van een coöperatief model voor een integrale, duurzame, collectieve energievoorziening – het local4local-model – waarin de eindgebruiker niet meer dan de kostprijs+ betaalt voor zijn energie, met geminimaliseerde impact op de lokale energie-infrastructuur. Het streven is dat in 2026 een compleet pakket ontwikkeld is voor energiegemeenschappen om zelfstandig aan de slag te gaan met het zelfbeheer van opwek en levering van lokaal opgewekte hernieuwbare energie tegen kostprijs+ aan hun gemeenschap. Het local4local-model moet dan ontwikkeld en binnen 7 pilots energiegemeenschappen toegepast zijn, waaronder Zonnedorpen in ’t Zandt.

Naast EnergieSamen is een groot aantal bedrijven betrokken. Zo stelt Windunie de pilotlocaties beschikbaar, Zuidenwind gaat innovatieve technieken implementeren in energiegemeenschappen, ENTRNCE faciliteert de lokale elektriciteitshandel en Grunneger Power gaat het ‘local4local’-principe toepassen op zonneparken en warmteprojecten. De andere deelnemers zijn energiecoöperatie Zonnedorpen, Energie Samen Rivierenland, Agem, Deltawind, OM | nieuwe energie, Energie VanOns, Resourcefully en ZEnMo simulations.

E-RENOVA
Het project Esthetische prefab renovatie-oplossingen met energiewinnende gebouwschil (E-RENOVA) wil een eerste toepassing demonstreren van spijtvrije energierenovatie(s). De producten uit het project moeten een menu vormen waaruit de gebruiker zijn energierenovatiepad kan samenstellen en realiseren. De inzet is om bestaande technologieën te combineren, optimaliseren, te ‘productizen’, en uiteindelijk tot mass customized prefabproductie te brengen.

Het gaat ten eerste om een esthetische zonactieve gebouwschil die in een optimale verhouding zonnestroom en zonnewarmte moet opwekken. Deze zonne-energie moet vervolgens direct met behulp van een warmtepomp en via kortetermijnwarmte- of koudeopslag benut worden.

Lees het volledige artikel met onder meer ook de projecten ORKEST, SENSE Hub en New Energy Garden XL Businesspark hieronder in de maart 2023-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten