logo
© Werner Lerooy | Dreamstime.com
© Werner Lerooy | Dreamstime.com
2 april 2025

Meer nieuwe installaties in maart, maar kwartaalverkopen zonnepanelen gedaald

Het aantal nieuwe zonnepaneelinstallaties in Nederland is voor de derde maand op rij gegroeid. Tegelijkertijd werden in het eerste kwartaal wel minder zonnepanelen geïnstalleerd dan vorig jaar.

Uit de nieuwste cijfers van de netbeheerders blijkt dat het marktherstel nog altijd doorzet. In maart 2025 registreerden de netbeheerders in totaal 17.235 nieuwe zonnepaneelinstallaties, wat er ruim 1.000 meer zijn dan een maand eerder. Dit alles blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse netbeheerders afkomstig van de database CERES*.

Tot 5 kilowatt: minimale groei
Na de installatiepiek in het voorjaar en de zomer van 2023 zijn de zonnepaneelverkopen flink gedaald. Bij de registratie van het aantal nieuwe pv-systemen in de vermogenscategorie tot 5 kilowatt, de vermogenscategorie die de consumentenmarkt typeert (red. ook in de vermogenscategorie 5-15 kilowatt bevinden zich residentiële installaties), is in maart 2025 een groei zichtbaar van bijna 1 procent.

Nieuw vermogen
Waar het met de nieuw geregistreerde zonnepaneelinstallaties gemoeide omvormervermogen in februari met bijna 5 procent groeide tot 84,8 megawatt, is dat in maart met bijna 9 procent gestegen tot 92,1 megawatt.

In de vermogenscategorie tot 5 kilowatt – de vermogenscategorie die de consumentenmarkt typeert – lag het nieuw geregistreerde omvormervermogen in de maand maart van 2025 zelfs ruim 6 procent hoger dan in februari 2025; te weten op 33,0 megawatt.

Meeste omvormervermogen
Het meeste omvormervermogen is dit jaar dan ook geregistreerd in de categorie van zonnepaneelinstallaties met een omvormervermogen tot 5 kilowatt – 93,6 megawatt – en de categorie groter dan 15 kilowatt volgt op de voet met 93,1 megawatt. De vermogenscategorie tot 5 kilowatt is ook dit jaar logischerwijs verantwoordelijk voor het meeste aantal nieuwe zonnepaneelinstallaties: 36.536 stuks tot en met eind maart.

5 tot 15 kilowatt: forse groei
In de vermogenscategorie 5 tot 15 kilowatt lag het aantal nieuw geregistreerde installaties in de maand maart op het hoogste niveau sinds de zomer van 2024. Ten opzichte van februari groeide het aantal nieuw geregistreerde installaties met 27,3 procent, van 3.133 naar 3.988.

Gemeten naar nieuw geregistreerd omvormervermogen gaat het voor de vermogenscategorie 5 tot 15 kilowatt in maart 2025 ook om een flinke groei – van 20,1 procent – in vergelijking met februari 2025; te weten van 22,8 naar 27,4 megawatt.

Groter dan 15 kilowatt: behoorlijke groei
Voor de laatste vermogenscategorie – die van zonnepaneelinstallaties groter dan 15 kilowatt tot een omvormervermogen van 1 megawatt – is in maart 2025 ook sprake van een behoorlijke groei van het aantal nieuw geregistreerde zonnepaneelinstallaties. Het aantal nieuwe installaties steeg met bijna 12 procent, van 569 naar 636 nieuw geregistreerde zonnepaneelinstallaties.

Gemeten naar nieuw geregistreerd omvormervermogen gaat het voor de vermogenscategorie groter dan 15 kilowatt in maart 2025 om een groei van 8,7 procent, te weten van 30,8 naar 31,7 megawatt.

Klein- en grootverbruikers
Waar 16.094 kleinverbruikers zonnepanelen verwelkomden in februari 2025, waren dit er met 17.034 kleinverbruikers in maart 2025 ruim 6 procent meer. Het aantal nieuw geregistreerde zonnepaneelinstallaties groeide bij grootverbruikers in de maand maart van 2025 met 53,4 procent ten opzichte van februari 2025; te weten van 131 naar 201 stuks.

Kwartaalcijfers
Uit de kwartaalcijfers komt een zorgelijker beeld naar voren. Waar de maandregistraties namelijk zijn gegroeid, zijn de kwartaalregistraties gedaald. De netbeheerders registreerden in het eerste kwartaal van 2025 ruim 13 procent minder nieuwe zonnepaneelinstallaties en het daarmee gemoeide vermogen daalde met bijna 14 procent van 299,0 naar 257,9 megawatt.

De krimp wordt grotendeels veroorzaakt door het aantal gedaalde registraties in de vermogensklasse tot 5 kilowatt. In deze vermogenscategorie daalde het aantal nieuwe geregistreerde zonnepaneelinstallaties namelijk met bijna 16 procent en het daarmee gemoeide vermogen met bijna 19 procent.

Cumulatief aantal installaties
In onderstaande grafiek is het per kalendermaand cumulatief aantal geregistreerde zonnepaneelinstallaties in CERES te zien, waarbij de netbeheerders ervan uitgaan dat zo’n 10 procent van de installaties niet geregistreerd is. Nederland telt inmiddels bijna 3,2 miljoen zonnepaneelinstallaties.

Cumulatief vermogen installaties
Het door de regionale netbeheerders cumulatief geregistreerd vermogen passeerde vorig jaar januari de grens van 14 gigawatt en bevond zich eind maart op ruim 18,6 gigawatt.

* Belangrijk: voor dit artikel zijn door de netbeheerders enkel cijfers voor zonnepaneelinstallaties met een omvormervermogen tot 1 megawatt beschikbaar gesteld.

Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.

Disclaimer cijfers

Sinds maart 2024 communiceren de netbeheerders de registratie van zonnepaneelinstallaties bij kleinverbruikers niet langer op basis van het zonnepaneelvermogen uitgedrukt in kilowattpiek (DC-vermogen), maar op basis van het omvormervermogen uitgedrukt in kilowatt (AC-vermogen). Voor grootverbruikers deden de netbeheerders dit al. Het CERES-register bevat daarbij alle zonnepaneelinstallaties met een omvormervermogen tot 1 megawatt –oftewel type A volgens het Requirement for Generators (RfG) – en daarmee nog geen data van zonnedaken en zonneparken die rechtstreeks aangesloten zijn op het hoogspanningsnet van TenneT.

In de CERES-database schrijven de netbeheerders de nieuwe zonnepaneelinstallaties toe aan de maand van aanmelding. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Vlaanderen – waar het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) een zonnepaneelsysteem toeschrijft aan de maand van installatie – worden de cijfers van de netbeheerders daarom niet met terugwerkende kracht gecorrigeerd. Dit betekent bijvoorbeeld dat in december geïnstalleerde zonnepanelen die in januari via de website energieleveren.nl aangemeld worden in de statistieken ook terug te vinden zijn in de maand januari.

Waar de netbeheerders aanvankelijk stelden dat de inbedrijfsnamedatum en registratiedatum vrijwel identiek zijn, melden ze inmiddels dat ‘de registratie van een installatie later kan plaatsvinden dan het installeren zelf’. Ze stellen dat de cijfers hierdoor achter zullen lopen op de werkelijk geïnstalleerde installaties. Sowieso zijn in de zomer verschillen zichtbaar – die zouden volgens de netbeheerders minder dan 10 procent bedragen – waarbij in deze traditiegetrouw drukke installatiemaanden meer zonnepaneelinstallaties worden opgeleverd dan geregistreerd. In de winter zouden juist minder zonnepaneelinstallaties worden geïnstalleerd dan geregistreerd. Daarnaast kunnen er registraties missen, waardoor de gegevens niet compleet zijn.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten