logo
wvhj2023
hero-image
20 augustus 2015

Voor één miljoen euro beslag in Costa Rica voor Nederlandse slachtoffers beleggingsfraude met zonne-energie

Justitiële autoriteiten in Costa Rica hebben op verzoek van het Functioneel Parket voor circa 1 miljoen euro beslag gelegd op onroerend goed en bankrekeningen van een 57-jarige Nederlander en zijn ex-levenspartner.

De Nederlander woonde sinds de schorsing van zijn voorlopige hechtenis in Costa Rica. De 57-jarige man is de hoofdverdachte in een lopend onderzoek van de FIOD naar een miljoenenfraude met beleggingen in Spaanse zonne-energieplantages.

De 57-jarige ondernemer werd in juni 2013 op verzoek van het Functioneel Parket in Alicante aangehouden. Hij werd vervolgens overgeleverd aan Nederland. De rechtbank schorste zijn voorlopige hechtenis in september 2013. Sindsdien verbleef de verdachte, veelal in zijn villa in Costa Rica. Er waren signalen dat hij in grote weelde zou leven. Dit in schril contrast tot de inleggers van de door de verdachte opgezette  - inmiddels failliete - beleggingsvehikels, die hun pensioen- en spaargeld zagen verdwijnen. De verdachte heeft vermoedelijk de inleggers misleid met garanties die niet zijn waargemaakt. Zijn Spaanse ex-levenspartner wordt verdacht van betrokkenheid bij de beleggingsfraude en het witwassen van gelden.

Uit het onderzoek door de FIOD blijkt dat 314 beleggers samen een bedrag van ongeveer 8.500.000 euro hebben ingelegd. Het Nederlandse bedrijf dat de beleggingen beheerde is in 2009 failliet gegaan en de beleggers hebben van hun inleg plus toegezegde rendementen slechts een fractie teruggekregen. Een aan de beleggers beloofd garantiefonds bleek niet te bestaan. Het miljoenenbeslag in Costa Rica is gelegd om zo veel mogelijk gelden veilig te stellen voor de slachtoffers van de vermoedelijke beleggingsfraude. Het Openbaar Ministerie onderhoudt in deze kwestie contact met de curatoren in het faillissement van beide beleggingsvehikels. De curatoren behartigen de belangen van de crediteuren en de gedupeerde beleggers.
Misdaad mag niet lonen

Het onderzoek van de FIOD naar de beleggingsfraude is in februari 2012 opgestart.  Gelijktijdig werd een financieel onderzoek  ingesteld. Vermoedelijk heeft de 57-jarige ondernemer, in plaats van een deel van het geld van participanten te investeren overeenkomstig de beloften, met de ingelegde gelden bouwgrond aangeschaft in Costa Rica en een riante villa met belendend klein hotel laten bouwen op één van de duurste plekken van het Centraal-Amerikaanse land. Daar is nu beslag op gelegd.

 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten