De grootverbruikers krijgen een vergoeding voor het aanbieden van hun flexibel vermogen.
Afnemen en terugleveren
Hierbij is het de bedoeling dat grootverbruikers tijdens piekdrukte op het elektriciteitsnet tijdelijk, vrijwillig en tegen een vergoeding minder elektriciteit gebruiken of terugleveren, of – bij te hoge vraag – juist extra invoeden.
Bij de uitgevoerde zoektocht is er helaas nauwelijks potentieel flexibel vermogen gevonden, voor de Flevopolder slechts 0,2 megawatt en voor provincie Gelderland slechts 3,5 megawatt. Daarom zijn TenneT en Liander genoodzaakt om over te gaan tot het verplichten van grootverbruikers in de provincie Gelderland en de Flevopolder om hun flexibel vermogen aan te bieden.
225 megawatt
De 2 netbeheerders stellen dat als ze niets doen, het elektriciteitsnet overbelast dreigt te raken wat kan leiden tot stroomuitval of tijdelijke verplichte afschakeling. Het tekort aan capaciteit op het elektriciteitsnet in de Flevopolder loopt naar verwachting op tot 125 megawatt en in de provincie Gelderland tot 100 megawatt.
Om overbelasting van het net te voorkomen, werken de netbeheerders met de verschillende overheden aan maatregelen om de belasting van het stroomnet te verminderen met 475 megawatt in de regio Flevopolder, Gelderland, Utrecht (FGU). Een van deze maatregelen is een verplichting voor bedrijven om flexibel vermogen aan te bieden. Deze maatregel is in Utrecht ook al van toepassing.
Gefaseerde aanpak
De netbeheerders hanteren een gefaseerde aanpak. Sinds juli 2024 zijn de grootverbruikklanten met een gecontracteerd vermogen van meer dan 60 megawatt al verplicht tot deelname. Vanaf 31 maart worden alle klanten benaderd met een vermogen van 5 megawatt of meer. Deze klanten zijn hier vooraf over geïnformeerd. Als blijkt dat deze groep onvoldoende flexibel vermogen kan aanbieden om overbelasting van het net te voorkomen, zal de ondergrens naar beneden worden bijgesteld, waardoor de groep klanten wordt uitgebreid. Wanneer de ondergrens wordt bijgesteld, communiceren de netbeheerders daar opnieuw over.
Samen met het ministerie van Klimaat en Groene Groei, provincies, gemeenten, klanten en andere stakeholders werken de netbeheerders in de Flevopolder, Gelderland en Utrecht (FGU) aan meer flexibele oplossingen, waaronder net-efficiënte installaties bij bestaande bouw, netbewuste nieuwbouw en netbewust laden van elektrische voertuigen.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.