logo
© Richair | Dreamstime.com
© Richair | Dreamstime.com
27 maart 2025

Gemeente kan oplossing schittering zonnepanelen Schiphol niet afdwingen, minister aan zet

Haarlemmermeer kan een oplossing voor de hinderlijke schittering van de zonnepanelen van zonnepark De Groene Energie Corridor (DGEC) bij Schiphol niet afdwingen. De gemeente stelt dat de minister aan zet is.

Het gemeentebestuur stelt namelijk dat het hem ontbreekt aan een juridische grondslag. Daarom vraagt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener om in te grijpen.

Grondslag
Madlener, die verantwoordelijk is voor de veiligheid van het luchtverkeer en voor de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), kan volgens de gemeente een grondslag geven en een opdracht om gerichte maatregelen te treffen. Met een grondslag wordt een juridische basis bedoeld voor een handeling of een beslissing.

De luchthaven maakte eerder deze maand bekend per direct op zonnige dagen de Polderbaan tussen 10 en 12 uur ’s ochtends te sluiten vanwege het zonlicht dat wordt weerkaatst door de zonnepanelen. Deze week werd bovendien bekend dat de tijdelijke maatregel met 2 weken wordt verlengd.

Alternatief zonnepaneel
De gemeente maakte eerder al bekend dat de initiatiefnemers van zonnepark De Groene Energie Corridor dat hinder veroorzaakt bij Schiphol, een ander en alternatief zonnepaneel hebben gekozen dan dat in de oorspronkelijke vergunning stond. De veiligheid van het luchtverkeer was, is en blijft een belangrijke factor, benadrukken de burgemeester en wethouders. Dat was volgens hen ook zo bij de vergunningverlening.

Energy Solutions Group, dat zonnepark ‘De Groene Energie Corridor’ ontwikkeld heeft, meldde ‘in constructief overleg’ te zijn met alle betrokken partijen om tot een passende oplossing te komen.

Definitieve oplossing
Het college is al enige tijd dagelijks in overleg met de verschillende partijen die zijn betrokken bij deze zogenoemde glare problematiek. Er moeten zo snel mogelijk een tijdelijke en een definitieve oplossing komen. De oplossing is echter complex, tijdrovend en kostbaar, schrijven burgemeester en wethouders in de brief aan de minister.

‘Het ontbreken van nationale wetten en regels brengt ons in een zeer lastige positie. De oplossingen zijn kostbaar en gaan mogelijk ten koste van het behoud van het zonnepark, terwijl onduidelijk is in welke mate de vliegveiligheid daadwerkelijk in het geding is.’

Nationale regelgeving
Waarom burgemeester en wethouders het zonnepark willen behouden, maken ze ook duidelijk in de brief: ‘DGEC levert een grote bijdrage aan de opwekking van duurzame energie en is daarmee een belangrijk onderdeel van de Regionale Energie Strategie (een derde deel). De locatie in de nabijheid van een vliegveld is niet uniek. Steeds meer vliegvelden in de wereld leggen grote velden met zonnepanelen aan in hun directe omgeving.’

‘Wat we nodig hebben, is een grondslag en een opdracht van de minister om gerichte maatregelen te kunnen treffen’, besluit de gemeente. Ook dringen ze aan op spoedige nationale regelgeving. Die is niet alleen nodig voor acute problemen, maar ook voor andere nog te bouwen zonneparken in de aanvliegroutes van Schiphol. De verwachting is dat het college van burgemeester en wethouders nog deze week een besluit neemt over een kortetermijnoplossing.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten