Met een beetje geluk zou ik wel het voorrecht krijgen om niet bij aankomst in Washington DC gearresteerd te worden. Een simpel voorbeeld dat een voorrecht dus een recht is dat – de meeste – anderen niet hebben. Ikzelf mocht wel naar binnen, maar de rest van de wereld niet. Maar stel dat een meerderheid een voorrecht heeft, zoals zonnepanelen, wordt het dan een recht?
Want waar onze sector eerst gegroeid is door technologische voorlopers, hippies en rijke mensen, komt de sector al vele jaren nu bij Jan en alleman over de vloer met de vraag of er interesse is in een product dat de energierekening permanent verlaagt. Het voorrecht om zonnepanelen op je dak te hebben – doordat je een dikkere portemonnee hebt, een groot hart voor het klimaat of een beetje een nerd bent – is daarmee verdwenen. Zonnepaneleneigenaren zullen binnen 5 jaar in de meerderheid zijn.
De vraag is vervolgens of dat wat uitmaakt? Dat denk ik wel. Met de verandering die wij als sector in gang hebben gezet, hebben we een transformatie teweeggebracht naar een wereld waarin standaardenergiecontracten gericht zullen zijn op actieve afnemers, nettarieven voor klein en groot worden gericht op een energievoorziening die constant in beweging is en het heel normaal is dat de verwarming zichzelf aanzet op basis van weersvoorspellingen. Het wordt dus knap vervelend om bij de groep te horen die geen zonnepanelen heeft. Want in die wereld zijn het standaardenergiecontract, je nettarieven en je thermostaat elke maand een dure herinnering aan het feit dat je bij de minderheid hoort: de niet-zonnepaneelbezitters.
Lees de volledige column van Nold Jaeger (Holland Solar) hieronder in de maart 2025-editie van Solar Magazine.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.