Door kortere procedures kan de komende jaren bij tientallen uitbreidingsprojecten van het stroomnet de doorlooptijd tot 1,5 jaar worden verkort.
Raad van State
Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei heeft de Raad van State om advies gevraagd over de wetswijziging die hiervoor nodig is.
Voor uitbreiding van het elektriciteitsnet moet de netbeheerder eerst onderzoek doen op locatie, zoals grondmetingen en bodemonderzoek. Dat soort onderzoek is vaak van korte duur en heeft over het algemeen weinig tot geen impact op de grond. Wanneer een grondeigenaar geen toestemming geeft om onderzoek te doen, kan dit tot veel vertraging leiden omdat de netbeheerder dan eerst lange procedures moet doorlopen. Met de beoogde wetswijziging worden die procedures geschrapt en geldt er standaard een gedoogplicht voor onderzoekswerkzaamheden. Dat kan afhankelijk van de situatie 2 maanden tot 1,5 jaar aan vertraging voorkomen.
Zwaarwegend maatschappelijk belang
Zodra de Raad van State advies gegeven heeft over het wetsvoorstel, is de volgende stap behandeling door de Tweede Kamer. Naar verwachting kan de wetswijziging medio volgend jaar in werking treden.
De wetswijziging is een van de stappen die minister Hermans neemt om de uitbreiding van het stroomnet te versnellen. De minister werkt daarnaast aan een wijziging om uitbreidingen van het stroomnet aan te wijzen als projecten van ‘zwaarwegend maatschappelijk belang’. Ook dit kan tot 1,5 jaar versnelling opleveren.
Demissionair minister Jetten kondigde in oktober 2023 al aan de vergunningsprocedures voor de uitbreiding van het stroomnet met 1,5 jaar te willen verkorten door uitbreidingsprojecten aan te merken als ‘zwaarwegend maatschappelijk belang’. Afgelopen najaar meldde minister Hermans aan de uitwerking van deze plannen te werken via 2 juridische maatregelen.
Koepelorganisatie blij
Netbeheer Nederland, de koepelorganisatie van de netbeheerders, laat bij monde van algemeen directeur Hans-Peter Oskam blij te zijn met de stappen die de minister zet.
‘Sneller bouwen heeft de hoogste prioriteit van netbeheerders. Dat doen we om daarmee woningbouw mogelijk te maken en om economische groei te faciliteren. Uitbreiden van het energienet, ongeacht of dat elektriciteit, groen gas, waterstof of warmte betreft, daar hebben we allemaal baat bij. Het is daarom fijn dat er gezocht wordt naar manieren om de bouw van stations en aanleg van kabels zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen en deze versnelling is dan ook meer dan welkom.’
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.