logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
11 juli 2024

TenneT verkort doorlooptijd nieuwe schakelstations met 6 tot 8 maanden

TenneT heeft een raamovereenkomst getekend met Siemens Energy, Hitachi Energy en GE Vernova voor levering van gasgeïsoleerde schakelinstallaties (GIS) waarmee de doorlooptijd voor netuitbreiding fors verkort wordt.

De bedrijven gaan GIS-installaties leveren van 110.000 en 150.000 volt. De overeenkomst heeft een totale contractwaarde van 180 miljoen euro.

Amsterdam en Rotterdam
De installaties zijn voornamelijk bestemd voor nieuwe 150-kilovolt-schakelstations in de omgeving van Amsterdam en het havengebied Rotterdam. Binnen de raamovereenkomst leveren de partners diensten op het gebied van design en engineering, transport van de installaties, bouw van de schakelinstallaties tot en met bedrijfswaardige oplevering en acceptatietesten.

Naar verwachting zullen er binnen de raamovereenkomst zo’n 16 GIS-stations opgeleverd worden. De vaste looptijd van het contract is 2 jaar met 3 keer de optie om het contract 1 jaar te verlengen. De partners zijn geselecteerd volgens een zogenaamde aanbesteding onder erkenningsregeling, waarbij de technisch inhoudelijke scope vooraf op hoofdlijnen is bepaald met gekwalificeerde partners.

Reductie en standaardisatie
‘De komende jaren kan voor de bouw van nieuwe stations per project een GIS-installatie geleverd worden uit deze nieuwe raamovereenkomst’, vertelt Sjouke Bootsma, directeur Supply Chain Management bij TenneT. Dit levert voor TenneT een gemiddelde reductie van de doorlooptijd op van 6 tot 8 maanden ten opzichte van de huidige wijze van aanbesteden.’

Met deze raamovereenkomst onderstrepen de partijen volgens Frank Wester, directeur Grid Field Operations Nederland bij TenneT, een langdurige verbintenis om zo synergievoordelen optimaal te benutten: ‘In de raamovereenkomst zetten we sterk in op standaardisatie, wat op tal van vlakken efficiencyvoordeel oplevert. De GIS-installaties gaan volgens uniforme specificaties ontworpen en gebouwd worden. Daarmee kan zowel het ontwerp alsook de bouw en installatie van stations versneld worden. Een gestandaardiseerd en uniform ontwerp en inrichting van stations zorgt ook in de vergunningsfase van het project en in de latere beheerfase voor meer efficiency.’

Industriële gebieden
Met de zekerheid van vaste leveranciers, materiaal en specialistische kennis op het gebied van GIS-installaties kan TenneT het type schakelstations de komende jaren sneller bouwen dan voorheen. De ruimte om het hoogspanningsnet uit te breiden met nieuwe hoogspanningsstations is met name in industriële gebieden beperkt. Compacte GIS-stations zijn dan een passend alternatief voor een regulier hoogspanningsstation met een openschakeltuin (red. AIS-station).

Wester besluit: ‘Zowel TenneT als onze partners kampen met krapte aan engineeringcapaciteit. Dankzij deze raamovereenkomst kunnen we onze schaarse mensen en middelen efficiënter inzetten. Daarnaast is door standaardisatie naar verwachting per project ook minder engineeringwerk nodig.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten