Waar in Nederland het aantal uren met negatieve stroomprijzen met 45 procent groeide van 316 naar 458 uren, was de groei in België maar liefst 82 procent. België telde afgelopen kalenderjaar 404 uren met een negatieve stroomprijs tegenover ‘slechts’ 222 uren een jaar eerder.
Zomermaanden
Zowel in België als Nederland telde de maand juli afgelopen jaar het meeste aantal uren met een negatieve stroomprijs.
Rest Europa
Het aantal uren met negatieve prijzen heeft ook op de andere Europese elektriciteitsmarkten vorig jaar een recordhoogte bereikt. Uit een nieuw rapport van energiegegevensanalist Montel Analytics blijkt dat de verschillende Europese biedzones op de day-aheadmarkt vorig jaar 4.838 uren met een negatieve stroomprijs krijgen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de 2.442 uur van het kalenderjaar 2023.
Finland registreerde de meeste negatieve prijzen – 721 uur – en overtrof daarmee de Zweedse prijszones, Nederland en Duitsland. De negatieve prijzen op de Finse markt werden toegeschreven aan de hoge windenergieproductie en de lage interconnectiviteit met naburige markten in Zweden en Estland. De hoge windenergieproductie was een belangrijke reden voor negatieve prijzen in Zweden.
Vraagresponsmechanismen
‘Over het geheel genomen hebben de toegenomen opwekking van wind- en zonne-energie en een gebrek aan vraagresponsmechanismen ervoor gezorgd dat het aantal nul- of negatief geprijsde uren op de day-aheadmarkt in veel landen is toegenomen’, vertelt Jean-Paul Harreman, directeur bij Montel Analytics. ‘Omdat hernieuwbare energiebronnen conventionele energie verdringen tijdens de zonnepiek, is de vraag naar fossiele brandstoffen en import de prijskloof tussen de zonnepiek en de avondpiek aanzienlijk vergroot.’
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.