logo
wvhj2023
© Ecorus
© Ecorus
20 september 2024

Nederland kampioen negatieve stroomprijzen: is er nog geld te verdienen met zonnepanelen?

Nederland kent dit jaar tot op heden circa 400 negatieve stroomprijsuren, ruim meer dan in heel 2023. Hoewel handel op de day-aheadmarkt niet het enige verdienmodel is, legt dit druk op de businesscases van zon-pv.

Hoe groot is het effect, valt er nog wel geld te verdienen met zonnepanelen? Solar Magazine ging te rade bij Michiel van der Steen van Scholt Energy en Mike Dusseldorp van Ecorus.

Flexibele assets
De activiteiten van Scholt Energy vallen uiteen in 2 delen. Sinds de oprichting in 2005 richt het bedrijf zich op de levering van elektriciteit en gas aan zakelijke afnemers, met name grote ondernemingen. Dat doet het inmiddels in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk.

‘En met onze Renewables & Flexibility-tak richten we ons op alles wat met de energietransitie te maken heeft’, aldus Van der Steen, Sales Development Manager bij Scholt Energy. ‘Denk daarbij aan power purchase agreements (ppa’s), het aansturen van flexibele assets zoals zonne- en windparken, batterijen, warmtekrachtkoppeling (wkk)-installaties, (groene) waterstof en flexibele industrie, en onze chargemanagementpropositie voor het laden van bijvoorbeeld elektrische trucks. Hierbij begeleiden we klanten actief met advies aangaande inrichtingen en energiehandel. Wij kijken dus met hen mee en maken ze sterker. Dat doen we met zo’n 50 mensen en inmiddels hebben we meer dan 1,2 gigawatt aan flexibel vermogen onder de knop in onze virtual power plant.’

Onmiskenbaar
Hoe kijkt Van der Steen naar de stand van zaken op de energiemarkten? Hij wijst allereerst op de voorbije periode, die na de inval van Rusland in Oekraïne. Er ontstond een energiecrisis, de prijzen gingen door het dak. Inmiddels is de kalmte enigszins teruggekeerd. Dat neemt volgens hem echter niet weg dat de impact van de energietransitie, het toevoegen van steeds meer wind en zon, onmiskenbaar groot is. De stroomprijzen zijn bijzonder volatiel, en dat heeft ook directe gevolgen voor de exploitanten van hernieuwbare-energie-installaties.

Significant meer
Van der Steen: ‘Het aantal uren dat de prijs op de day-aheadmarkt onderuitgaat en zelfs onder 0 schiet, neemt enorm sterk toe. Dit jaar hebben we nu al fors meer negatieve uren dan in heel 2023. Dat betekent logischerwijs minder inkomsten voor een zonnepark, en dat kan veel pijn doen. Wat je in ieder geval wilt voorkomen, is dat je stroom blijft leveren bij – langere perioden van – negatieve prijzen, dat kost je geld. Het is dus van groot belang dat assets stuurbaar zijn. Tegelijkertijd hebben we in Nederland de SDE++, die een financieel vangnet biedt, en je kunt natuurlijk aan risicomanagement doen via het type ppa dat je afsluit.’

Goed geld
Stuurbare assets maken het ook mogelijk om te acteren op de onbalansmarkt en reservemarkten van TenneT, benadrukt Van der Steen. Op momenten van een overschot aan – duurzaam geproduceerde – elektriciteit kan het erg interessant zijn de productie af te schakelen, omdat daarmee hogere inkomsten worden gegenereerd dan gewoon produceren. Daarnaast kunnen aanbieders van balanceringsdiensten (bsp’ers) zoals Scholt Energy op verzoek van TenneT productie op- of afregelen wanneer er onvoldoende balans is tussen vraag en aanbod op het Nederlandse energienet. Waar de day-aheadprijzen vaak variëren tussen enkele honderden euro’s per megawattuur, zijn de bedragen op de onbalansmarkt vele malen extremer met prijzen tussen minus en plus 2.000 euro per megawattuur. Bij een goede aanpak valt hier dus goed geld mee te verdienen, stelt Van der Steen.

Lees het volledige artikel hieronder in de september 2024-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten