Bij de aanwezigheid van huismussen, gierzwaluwen en broedvogels was het al een groot gedeelte van het jaar niet toegestaan om zonnepanelen te plaatsen of de woningen ‘natuurvrij’ te maken. De regels zijn vastgelegd in de gedragscode soortenbescherming voor woningcorporaties. Deze gedragscode is opgesteld door woningcorporatiekoepel Aedes.
Geschiedenis
De Wet natuurbescherming is gecreëerd om Nederlandse natuurgebieden en planten- en diersoorten te beschermen. De redactie van Solar Magazine maakte in het voorjaar van 2019 een uitgebreide reportage over het gevolg dat de wet de plaatsing van zonnepanelen bij woningcorporaties dreigde stil te leggen.
Nadat woningcorporatiekoepel de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de concept-gedragscode had voorgelegd met maatregelen die woningcorporaties moeten nemen bij het plaatsen van zonnepanelen bij aanwezigheid van vleermuizen en broedvogels, werd in maart 2021 voorlopige goedkeuring verleend aan de gedragscode. Pas in de zomer van 2023 werd de gedragscode definitief goedgekeurd.
Nieuwe versie
Aedes heeft in de afgelopen periode een nieuwe versie van de gedragscode ontwikkeld om woningcorporaties te helpen bij het naleven van de Omgevingswet en om te zorgen dat renovatietrajecten minder vertraging oplopen. De aangepaste gedragscode – die inmiddels door het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij is goedgekeurd – is 5 jaar geldig.
In de gedragscode staan maatregelen die de corporaties moeten nemen bij renovatiewerkzaamheden of onderhoud aan woningen. Deze maatregelen voorkomen of beperken schade aan beschermde dieren en planten. Zo staat in de vernieuwde gedragscode dat woningcorporaties bij de aanwezigheid van kraamverblijven onder het dak de zonnepanelen buiten het kraamseizoen moeten plaatsen. Het kraamseizoen van de dwergvleermuis loopt van mei tot en met juli.
Dakpannen vrijhouden
Bij zomer-, paar- en kleine winterverblijven onder een dak, moeten de zonnepanelen geplaatst worden in de periode dat de vleermuizen niet in het gebouw aanwezig zijn en zodanig dat voor de vleermuizen de in- en uitvliegopeningen toegankelijk blijven. Bovendien mogen bij aanwezigheid van vleermuisverblijven de zonnepanelen niet tot de randen van het dak geplaatst worden, maar moeten aan de onderzijde, bovenzijde en zijkanten 2 tot 3 dakpannen vrijgehouden worden.