De bijna 300.000 nieuwe zonnepaneelinstallaties bij bedrijven en consumenten zijn gezamenlijk goed voor een omvormervermogen van 1.616,3 megawatt.
Onderschatting van werkelijkheid
Belangrijke kanttekening is dat de CERES-database van de netbeheerders vooralsnog enkel zonnepaneelinstallaties met een omvormervermogen tot 1 megawatt bevat – en dus niet de cijfers bevat van grootschalige zonneparken die rechtstreeks aangesloten zijn op het hoogspanningsnet van TenneT – en de cijfers volgens de netbeheerders achterlopen op de werkelijk geïnstalleerde zonnepaneelsystemen.
De cijfers zijn daarmee dus een onderschatting van de werkelijkheid.
45 procent
Waar het registratieniveau in de maand november onder dat van oktober zakte, bevindt het registratieniveau van de maand december zich net als in 2022 en 2023 onder dat van november.
De afgelopen 3 jaar registreerden de netbeheerders in de maand december 33.621, 43.489 en 29.821 nieuwe zonnepaneelinstallaties. Het aantal van 14.876 nieuwe zonnepaneelinstallaties lag daarmee in december 2024 precies 53 procent onder het niveau van 2023, maar ook nog altijd ruim 39 procent onder het niveau van december 2022.
3,1 miljoen
In de database van de netbeheerders zijn inmiddels 3.128.268 installaties met zonnepanelen geregistreerd. Officieus verwelkomden de netbeheerders in het eerste kwartaal de 3 miljoenste zonnepaneelinstallatie, omdat zo’n 10 procent van de in Nederland geïnstalleerde zonnepanelen naar schatting van Netbeheer Nederland niet geregistreerd wordt.
Behoudens in de maanden september en oktober, is het registratieniveau maand na maand gedaald.
Het met de nieuw geregistreerde zonnepaneelinstallaties gemoeide omvormervermogen daalde in december 2024 ten opzichte van december 2024 met extra 10 procent tot 87,3 megawatt.
Tot 5 kilowatt: krimp houdt aan
Uit de CERES-data blijkt verder dat het aantal nieuwe zonnepaneelinstallaties met een omvormervermogen tot 5 kilowatt (red. de vermogenscategorie met het leeuwendeel van de zonnepaneelinstallaties van consumenten) in de maand december opnieuw gedaald is ten opzichte van de maand november, te weten met 21,9 procent tot 11.063 stuks.
Het met de zonnepaneelinstallaties in deze vermogenscategorie gemoeide omvormervermogen daalde in december 2024 met 24,7 procent ten opzichte van november 2024 tot 28,3 megawatt.
5 tot 15 kilowatt: krimp na maanden van groei
In de vermogenscategorie 5 tot 15 kilowatt daalde weliswaar het aantal nieuw geregistreerde installaties voor het eerst in 3 maanden tijd. Waar er vorige maand nog sprake was van een groei van ruim 6,4 procent is er nu een krimp van het aantal nieuwe installaties van 15,0 procent; te weten van 3.786 naar 3.217 nieuw geregistreerde zonnepaneelinstallaties.
Gemeten naar nieuw geregistreerd omvormervermogen gaat het voor de vermogenscategorie 5 tot 15 kilowatt in december 2024 om een daling van 14,4 procent in vergelijking met november 2024; te weten van 26,3 naar 22,5 megawatt.
Groter dan 15 kilowatt: nieuwe groei
Voor de laatste vermogenscategorie – die van zonnepaneelinstallaties groter dan 15 kilowatt tot een omvormervermogen van 1 megawatt – is sprake van een krimp van het aantal nieuw geregistreerde zonnepaneelinstallaties, maar wel een groei van het daarmee gemoeide vermogen. Het aantal nieuwe installaties daalde met 8,3 procent en van 650 naar 596 nieuw geregistreerde zonnepaneelinstallaties.
Gemeten naar nieuw geregistreerd omvormervermogen gaat het voor de vermogenscategorie groter dan 15 kilowatt in december 2024 om een groei van 10,2 procent, te weten van 33,1 naar 36,5 megawatt.
Klein- en grootverbruikers
Waar 18.168 kleinverbruikers zonnepanelen verwelkomden in oktober, waren dit er met 14.166 kleinverbruikers in november 22,0 procent meer.
Het aantal nieuw geregistreerde zonnepaneelinstallaties daalde bij grootverbruikers in de maand november met ruim 7 procent ten opzichte van oktober 2024 van 702 naar 650 stuks.
* Belangrijk: voor dit artikel zijn door de netbeheerders enkel cijfers voor zonnepaneelinstallaties met een omvormervermogen tot 1 megawatt beschikbaar gesteld.
Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.
Disclaimer cijfers Sinds afgelopen maart communiceren de netbeheerders voor kleinverbruikers de registratie van zonnepaneelinstallaties niet langer op basis van het zonnepaneelvermogen uitgedrukt in kilowattpiek (DC-vermogen), maar op basis van het omvormervermogen uitgedrukt in kilowatt (AC-vermogen). Voor grootverbruikers deden de netbeheerders dit al. Het CERES-register bevat daarbij alle zonnepaneelinstallaties met een omvormervermogen tot 1 megawatt – oftewel type A volgens het Requirement for Generators (RfG) – en vooralsnog dus geen data van zonnedaken en zonneparken die rechtstreeks aangesloten zijn op het hoogspanningsnet van TenneT. In de CERES-database schrijven de netbeheerders de nieuwe zonnepaneelinstallaties toe aan de maand van aanmelding. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Vlaanderen – waar het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) een zonnepaneelsysteem toeschrijft aan de maand van installatie – worden de cijfers van de netbeheerders daarom niet met terugwerkende kracht gecorrigeerd. Dit betekent bijvoorbeeld dat in september geïnstalleerde zonnepanelen die in oktober via de website energieleveren.nl aangemeld worden in de statistieken ook terug te vinden zijn in de maand oktober. Waar de netbeheerders aanvankelijk stelden dat de inbedrijfsnamedatum en registratiedatum vrijwel identiek zijn, melden ze inmiddels dat ‘de registratie van een installatie later kan plaatsvinden dan het installeren zelf’. Ze stellen dat de cijfers hierdoor achter zullen lopen op de werkelijk geïnstalleerde installaties. Sowieso zijn in de zomer verschillen zichtbaar – die zouden volgens de netbeheerders minder dan 10 procent bedragen – waarbij in deze traditiegetrouw drukke installatiemaanden meer zonnepaneelinstallaties worden opgeleverd dan geregistreerd. In de winter zouden juist minder zonnepaneelinstallaties worden geïnstalleerd dan geregistreerd. Daarnaast kunnen er registraties missen, waardoor de gegevens niet compleet zijn. |