logo
© Michael Piepgras | Dreamstime.com
© Michael Piepgras | Dreamstime.com
18 december 2024

Verkoop zonnepanelen zwakt in heel Europa af, Nederland nog altijd Europees kampioen

Nederland is nog altijd Europees kampioen met de meeste zonnepanelen per inwoner. Nummer 2 Duitsland is licht ingelopen. Dat blijkt uit de EU Market Outlook For Solar Power 2024-2028 van SolarPower Europe.

Waar Nederland de voorsprong vorig jaar met bijna 30 procent zag groeien, is die nu met bijna 7 procent gedaald. De voorsprong bedraagt echter nog altijd 275 wattpiek per hoofd van de bevolking. Nederland is inmiddels goed voor 1.467 wattpiek aan zonnepanelen per hoofd van de bevolking.

Slecht recordjaar
SolarPower Europe luidt in de nieuwste editie van zijn outlook de alarmbel en geeft ‘een gele kaart’. Na een aantal jaren van meer dan 40 procent jaarlijkse groei, zijn de verkopen van zonnepanelen in 2024 in heel Europa namelijk met slechts 4 procent gegroeid.

Dat komt neer op een groeivertraging van 92 procent waarbij dit jaar – een ‘slecht recordjaar’ – 65,5 gigawattpiek zonnepanelen verwelkomd wordt tegen 62,8 gigawattpiek een jaar eerder. 2024 markeert ook het eerste jaar van dit decennium waarin de jaarlijkse investering in zonnepaneelinstallaties in de EU daalde, te weten met 13 procent tot 55 miljard euro.

5 landen
Op nationaal niveau installeerden 5 van de 10 grootste zonne-energiemarkten dit jaar minder zonnepanelen dan in 2023: Spanje, Polen, Nederland, Oostenrijk en Hongarije. De andere toonaangevende markten – Duitsland, Italië, Frankrijk, Griekenland en Portugal, lieten een bescheiden groei zien – waarbij de meeste ongeveer 1 gigawattpiek meer installeerden dan in 2023.

De onderzoekers constateerden dat de vraag onder consumenten dit jaar met ongeveer een derde daalde doordat de impact van de energiecrisis afnam. In heel Europa is nu 338 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd.

Gele kaart
‘Europese beleidsmakers en systeembeheerders kunnen het rapport van dit jaar beschouwen als een gele kaart’, aldus Walburga Hemetsberger, chief executive officer (ceo) van SolarPower Europe. ‘Als we de ontwikkeling van zonne-energie vertragen, vertragen we de doelstellingen van het continent op het gebied van energiezekerheid, concurrentievermogen en klimaat. Europa moet jaarlijks ongeveer 70 gigawattpiek zonnepanelen installeren om zijn doelstellingen voor 2030 te halen – we moeten nu corrigerende maatregelen overwegen, voordat het te laat is.’

Elektrificatie
SolarPower Europe schrijft de vertraging van de zonne-energiemarkt onder meer toe aan de ‘systeemomstandigheden’. De elektrificatie in Europa is de afgelopen 5 jaar blijven steken op 23 procent, waardoor het grootste deel van het energiesysteem afhankelijk blijft van fossiele brandstoffen.

‘Goedkope zonne-energie is de beste optie om Europa in een nieuw tijdperk van concurrentievermogen te brengen’, vertelt Dries Acke, deputy chief executive officer bij SolarPower Europe. ‘We moeten ons volledig losmaken van Russisch gas en voorkomen dat we afhankelijk worden van LNG. De Europese industrie heeft schone en betaalbare elektriciteit nodig om concurrerend te blijven, en de Europese hernieuwbare-energiesector heeft een flexibelere vraag naar elektriciteit nodig om hun businesscase te versterken. We roepen de nieuwe Europese Commissie op om deze wederzijds versterkende kans te benutten en de Clean Industrial Deal op te bouwen rond hernieuwbare-energiebronnen, flexibiliteit en elektrificatie.’

Minder rooskleurige toekomst
Vooruitkijkend ziet de toekomst voor de Europese zonne-energiesector er volgens SolarPower Europe minder rooskleurig uit dan eerder voorspeld. Tegen 2028 zou de sector 82 gigawattpiek per jaar kunnen installeren, met een jaarlijkse groei van 3 tot 7 procent. In 2030 voorspelt het meest waarschijnlijke ‘medium’-scenario van de outlook een totale zonne-energiecapaciteit van 816 gigawattpiek in de Europese Unie.

Dat is 8 procent minder dan de vorige schatting van SolarPower Europe. Afgelopen zomer werd in de Global Market Outlook namelijk nog uitgegaan van een Europees opgesteld vermogen van 890 gigawattpiek.

Zesde plek
Ten opzichte van de vorige European Market Outlook uit december 2023 hebben de onderzoekers van SolarPower Europe de groeiverwachting voor de 2 grootste Europese zonne-energiemarkten – Duitsland en Spanje – naar beneden bijgesteld. De onderzoekers waarschuwen er zelfs voor dat in het ‘lage’ scenario voor 2030 Europa zijn REPowerEU-doelstelling van 750 gigawattpiek zou kunnen missen en slechts een geïnstalleerd vermogen van 650 gigawattpiek zou behalen.

Ook voor Nederland is dat gebeurd, waarbij wel de zesde plek is gehandhaafd. Werd eind vorig jaar voor de periode 2024-2027 in Nederland nog een groei van 19,7 gigawattpiek verwacht – oftewel ruim 4,9 gigawattpiek – gaat het nu om 13,7 gigawattpiek voor de periode 2025-2028, oftewel ruim 3,4 gigawattpiek per jaar.

‘De residentiële markt – traditioneel het sterkste en meest volwassen segment in Nederland – daalt verder, omdat er geen nieuwe stimuleringsmaatregelen in zicht zijn ter vervanging van de salderingsregeling’, aldus SolarPower Europe over die verwachting. ‘De grotere dakgebonden- en utiliteitssegmenten zullen naar verwachting een langzame maar gestage groei handhaven, waardoor de totale markt zich gedeeltelijk zal herstellen na de daling in 2024.’

Land uitgedrukt in  gigawattpiek

Geïnstalleerd eind 2027

Nieuw geïnstalleerd in 2025-2028

1. Duitsland (1.)

172

73,1

2. Spanje (2.)

83

36,8

3. Italië (3.)

65

29,1

4. Frankrijk (5.)

52

28,1

5. Polen (4.)

38

17,5

6. Nederland (6.)

40

13,7

Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten