Eind dit jaar zal volgens de marktonderzoekers van SolarPower Europe de grens van 2 terawattpiek geslecht zijn. Tegelijkertijd waarschuwt SolarPower Europe dat tussen 2024 en 2028 de jaarlijkse groei naar verwachting zal vertragen door hoge rentetarieven, een – voorlopig – opgeloste energiecrisis en de stroomnetten die over de hele wereld moeite hebben om de uitrolsnelheid van hernieuwbare energie bij te houden.
Limiet
Voor 2024 voorspelt het mediumscenario van SolarPower Europe een wereldwijde groei van 22 procent tot een marktomvang van 544 gigawattpiek, bijna 100 gigawattpiek meer dan de 447 gigawattpiek uit 2023. Eind vorig jaar was er wereldwijd 1.624 gigawattpiek aan zonnepaneelinstallaties operationeel.
‘Veel analisten betwijfelen of zonne-energie nog veel verder kan groeien dan het huidige jaarlijkse installatieniveau’, aldus Hemetsberger. ‘Hoewel er natuurlijk een uiteindelijke limiet zal zijn, voorzien we die niet op korte termijn. Wie had een jaar geleden gedacht dat China vorig jaar meer dan 250 gigawattpiek zou installeren? Niemand! We moeten ook niet vergeten dat het aandeel van zonne-energie in de wereldwijde elektriciteitsopwekking slechts 5,5 procent bedroeg in 2023, dat China’s geïnstalleerd vermogen 460 wattpiek per hoofd van de bevolking bedroeg – er is duidelijk nog veel ruimte om te groeien.’
Nieuwe marktfase
Vergeleken met de vorige Global Market Outlook is de jaarlijkse hoeveelheid zonnepanelen die tussen 2025 en 2027 wordt geïnstalleerd, verhoogd van 1,6 naar 2,1 terawattpiek.
De onderzoekers hierover: ‘Tegelijkertijd zijn de jaarlijkse groeipercentages verlaagd, wat onze inschatting weerspiegelt dat de piek in 2023 het begin kan zijn geweest van een nieuwe marktfase na een buitengewone groeiperiode die werd gevoed door de beschikbaarheid van producten na de pandemie en de energiecrisis.’
Jaarlijks geïnstalleerd vermogen |
Scenario laag |
Scenario midden |
Scenario hoog |
2024 |
461 gigawattpiek |
544 gigawattpiek |
647 gigawattpiek |
2028 |
668 gigawattpiek |
876 gigawattpiek |
1.112 gigawattpiek |
Andere competitie
China speelt volgens het nieuwe rapport in een andere competitie en heeft zijn positie als de wereldwijde nummer 1 op de markt voor zonne-energie in 2023 verder verstevigd. Het Aziatische land installeerde bijna 8 keer meer pv-capaciteit dan de op een na grootste markt – Amerika.
De marktgroei in China is nog altijd spectaculair te noemen met een groei van 253 gigawattpiek in 2023 (red. noot: het betreft hier het zonnepaneelvermogen en niet het omvormervermogen, het getal dat de Chinese National Energy Administration (NEA) altijd communiceert). Een jaar eerder, in 2022, was dat ‘slechts’ 95 gigawattpiek. Bovendien werd 62 van de 253 gigawattpiek die vorig jaar geïnstalleerd werd, in de maand december geplaatst.
Nederland zakt een plekje
De recordgroei wordt volgens SolarPower Europe niet in alle werelddelen ervaren, want 80 procent van de installaties wordt gerealiseerd in de top 10-markten. In de ranglijst met top 10-markten zakte Nederland een plekje ten faveure van Australië. SolarPower Europe gaat er daarbij van uit dat Nederland vorig jaar zo’n 4,9 gigawattpiek zonnepanelen heeft geïnstalleerd. Wat ruim 10 procent meer is dan het voorlopige cijfer dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hanteert. Voor België bedroeg het geïnstalleerd vermogen volgens SolarPower Europe afgelopen jaar 1,9 gigawattpiek.
Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.