Tijdens het debat in de Eerste Kamer stribbelde regeringspartij BoerBurgerBeweging (BBB) wel nog eventjes tegen. Senator Tekke Panman benadrukte dat zijn fractie een betrouwbare coalitiepartner wil zijn en daarom het wetsvoorstel zal steunen. Niet omdat Panman zo’n groot voorstander is om te stoppen met salderen, maar omdat hij vindt dat de Tweede Kamer over de beleidskeuzes gaat – zoals het per 2027 stopzetten van de mogelijkheid om te salderen – en de Eerste Kamer enkel over de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van wetsvoorstellen.
46 zetels
Die uitvoerbaarheid baart ook CDA en ChristenUnie zorgen, maar ChristenUnie-senator Eric Holterhues liet weten dat beide partijen hun fracties gaan adviseren om voor het wetsvoorstel te stemmen. ‘Vanaf het begin van de regeling was het al duidelijk dat de regeling eindig zou zijn. Het afschaffen van deze regeling levert structureel per jaar 665 miljoen euro op. Dat geld kan op een andere manier adequater worden ingezet, bijvoorbeeld voor de energietransitie. Daar zou onze voorkeur ook naar uitgaan.’
Waar regeringspartijen PVV, VVD en BBB in de Eerste Kamer goed zijn voor respectievelijk 16, 10 en 4 zetels, hebben CDA en ChristenUnie 6 en 3 zetels. Samen met de zetels van D66 en Volt – goed voor 5 en 2 zetels – waarvan senatoren Willemijn Aerdts en Gaby Perin-Gopie tijdens het debat lieten weten met de beëindiging van de salderingsregeling in te gaan stemmen, kan het wetsvoorstel op een meerderheid rekenen. In totaal zijn de regeringspartijen en de 5 oppositiepartijen namelijk al goed voor 46 zetels en daarmee een ruime meerderheid van de in totaal 75 zetels die de Eerste Kamer kent. Dat senator Ferd Crone namens GroenLinks-PvdA – na de BBB de grootste partij in de Eerste Kamer – duidelijk liet weten niets in het wetsvoorstel te zien, maakt daardoor niet meer uit.
4 moties
Komende dinsdag 17 december zal tijdens de stemming duidelijk worden of de wet die de salderingsregeling beëindigt definitief aangenomen wordt. Dan zal er ook gestemd worden over de 4 moties die werden ingediend tijdens het debat.
Senator Crone diende een motie in waarmee hij de regering vraagt om een eerlijke en gelijke behandeling van de kosten en de baten van zonnepanelen op daken en om dit vast te leggen in wet- en regelgeving. Minister Hermans liet bij de indiening direct weten de motie als deze aangenomen wordt niet uit te kunnen voeren, omdat de baten al in de redelijke vergoeding (red. de terugleververgoeding) zijn opgenomen die zonnepaneelbezitters krijgen. Crone diende ook nog een tweede motie in, om het gat tussen de consumenten met een huur- en koopwoning niet te laten groeien. Hermans vroeg de GroenLinks-PvdA-senatoren te wachten tot een nieuw onderzoek naar de uitrol van zonnepanelen in de huurmarkt is afgerond. De motie van Ingrid Visseren-Hamakers van de Partij voor de Dieren (PvdD) – die om 300 miljoen euro voor de uitrol van zonnepanelen bij woningcorporaties vraagt – ontraadt Hermans om dezelfde reden. Tot slot ontraadde minister Hermans ook de vierde motie, die van SGP-senator Peter Schalk, waarin om het mogelijk maken van een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling werd gevraagd.