Tijdens de jaarlijkse hackathon kwamen leerlingen van groep 7 en 8 uit het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs samen op de Brightlands Smart Services Campus voor een dag vol ‘hacking’.
20 teams
In 20 teams van 8 tot 10 scholieren werkten zij aan creatieve en innovatieve oplossingen voor de energie-uitdagingen van de toekomst. Hun doel? Ideeën ontwikkelen voor een eerlijke en betaalbare energievoorziening.
Ter voorbereiding op de hackathon volgden de leerlingen lessen op school over duurzaamheid en technologische innovaties. Tijdens de hackathon zelf waren er diverse workshops en interactieve activiteiten over bijvoorbeeld Romeinse verwarming waarbij warmte uit de grond werd gehaald. De workshops hielpen de leerlingen om hun ideeën verder te ontwikkelen en te vertalen naar concrete plannen. De groepjes werden hierbij begeleid door experts uit het bedrijfsleven en studenten van Zuyd Hogeschool, Universiteit Maastricht en het Grotius College.
Finale
De dag werd afgesloten met een finale waarin 6 teams hun ideeën presenteerden aan een deskundige jury. De presentatie stond onder leiding van Klaas van Kruistum, die met zijn enthousiasme de zaal op het puntje van de stoel hield.
Er werd onder andere een isolerende waterkoker met energieterugwinning bedacht, een app die energiebesparingstips geeft en een oplossing om energie op te slaan in oude mijnschachten voorgesteld. Ook kwamen er concepten voorbij zoals energiearme huizen met water in de muren en een apparaat dat de warmte van een ruimte naar een andere ruimte verplaatst. Het idee van de dag was een nieuwe vorm van windmolens, geïntegreerd met zonnepanelen, die uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam.
De jury – bestaande uit Martin de Beer van de gemeente Heerlen, Jason Li van Dadawan, Bart Alofs van STEAM Limburg en Kirsten Dolmans van het Broekland College – was onder de indruk van de kwaliteit en de uitvoerbaarheid van de oplossingen die aansluiten bij de ambitie van Heerlen om zich verder te ontwikkelen tot een slimme, duurzame en toekomstbestendige stad.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.