logo
wvhj2023
© Drone your future
© Drone your future
30 november 2024

Project van de week | Zwolse energiehub zorgt voor lokaal gebruik stroom zonnecarport

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week het Solar Transferium bij MyOffice in Zwolle dat onderdeel is van een energiehub.

Het Solar Transferium is een samenwerking tussen Prowind en MyOffice. In deze ‘smart energy hub’ gaat de zonne-energie niet het elektriciteitsnet op, maar komt deze via een batterij bij de eindgebruiker terecht. De experimentele hub biedt daarmee een oplossing voor netcongestie.

Batterij
Gedeputeerde Tijs de Bree van de provincie opende deze week het Solar Transferium. Bij het Zwolse parkeerplein kunnen elektrische rijders hun auto opladen met zonne-energie. Daarnaast verduurzaamt het transferium de energievoorziening van het kantoor MyOffice.

De op de zonnecarport aangesloten batterij slaat de opgewekte zonne-energie op die niet direct wordt verbruikt. ‘Het Solar Transferium is een slim antwoord op de vraag hoe we de enorme belasting op het elektriciteitsnet kunnen verlagen’, aldus De Bree. ‘Ik vind het mooi dat dit project dankzij de steun vanuit Energiefonds Overijssel is gerealiseerd. Nu is voor iedereen zichtbaar dat het anders kan, dankzij het ontwikkelen en toepassen van innovatieve oplossingen voor het lokaal opwekken, opslaan en verbruiken van duurzame energie.’

Energiemanagementsysteem
Het geïnstalleerde energiemanagementsysteem zorgt voor de verbinding tussen de zonnecarport, het bedrijfspand, de batterij en het laadplein.

‘Door lokaal opgewekte energie direct aan te bieden, ondersteunen we onze huurders en dragen we bij aan de vermindering van de druk op het elektriciteitsnet’, vertelt Leandra Troost. ‘De 680 zonnepanelen op het dak van het Solar Transferium kunnen aan beide zijden zonne-energie opwekken, zelfs via weerkaatsing van het zonlicht op de grond en van auto’s die onder de carport geparkeerd staan.’

Regenwater
Het transferium is niet alleen groen qua energie, maar ook qua omgeving. Door slimme, open betegeling en een infiltratiesysteem in de bodem wordt het regenwater opgevangen; zo’n 28.000 liter per jaar.

Thijs Afman, directeur Prowind: ‘Nieuwe tijden vragen om nieuwe oplossingen en dit kan alleen door intensief samen te werken. Dankzij 41 verschillende partijen, waaronder Energiefonds Overijssel en Veiligheidsregio IJsselland, kunnen we de zonne-energie die we lokaal opwekken, opslaan in een batterij en direct leveren aan MyOffice en de gebruikers van het laadplein. Zonder teruglevering aan het elektriciteitsnet. De hierin opgedane kennis en ervaring passen we nu op grote schaal toe op bijvoorbeeld bedrijventerreinen.’

Het Solar Transferium in cijfers

Aantal zonnepanelen: 680 dubbelzijdige zonnepanelen

Aantal laadpalen: 11 laadpalen met 22 laadplekken

Kenmerken laadpalen: onder de carport staat een 3 DC-snellader van 50 kilowatt met 2 laadplekken en 3 AC-laadpalen van 22 kilowatt met 6 laadplekken. Aan de voorkant van de zonnecarport staan nog eens 7 laadpalen. 3 DC-snelladers van 50 kilowatt met 6 laadplekken en 4 AC-laadpalen van 22 kilowatt met 8 laadplekken

Overige bijzonderheden: voor de ‘buren’ van het Solar Transferium in Assendorp zijn er 2 parkeerplaatsen beschikbaar voor deelauto’s van het wijkinitiatief Stichting 50 Tinten Groen.

 

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten