logo
wvhj2023
© Ossorio Castillo | Dreamstime.com
© Ossorio Castillo | Dreamstime.com
27 november 2024

De gevolgen van de Klimaattop voor de toekomst van zonne-energie en energieopslag

Loodzware onderhandelingen en een mager resultaat. Dat lijkt de belangrijkste conclusie van de VN-klimaattop COP29 in Bakoe. Maar wat zijn de gevolgen voor de toekomst van zonne-energie en energieopslag?

De redactie van Solar Magazine zet de belangrijkste resultaten van de top op een rij.

Verdrievoudiging
Tijdens de vorige klimaattop van de Verenigde Naties (VN) in Dubai spraken meer dan 100 landen hun steun uit voor het doel om hernieuwbare energie voor het kalenderjaar 2030 te verdrievoudigen tot 11.000 gigawatt. Die uitgesproken ambitie was voor de hernieuwbare-energiesector het belangrijkste resultaat van die top.

Die toezegging kreeg op de COP29 in Bakoe een vervolg met de aankondiging van het TeraMed-initiatief dat streeft naar 1 terawatt aan hernieuwbare-energiecapaciteit rond het Middellandse Zeegebied in 2030. Betrokken landen zijn Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland uit Europa en Marokko, Algerije, Libië, Tunesië en Egypte uit Afrika. Het potentieel voor zonne-energie in het gebied bedraagt 3,2 terawatt en voor windenergie 1,8 terawatt.

Strategische rol
TeraMed is een initiatief van het internationaal energieagentschap IRENA, de Union for the Mediterranean (UfM) en de Global Renewable Alliance.

Zij benadrukken dat het Middellandse Zeegebied door de exploitatie van fossiele brandstoffen van oudsher een strategische rol heeft gespeeld in de mondiale energiedynamiek. ‘Vandaag de dag vereist het decarbonisatievereiste een snelle en rechtvaardige verschuiving van fossiele naar schone energie. Een verschuiving naar hernieuwbare energie biedt een nieuwe en unieke kans om samen te werken aan de aanpak van de uiteenlopende maar gemeenschappelijke uitdagingen waarmee landen in de regio worden geconfronteerd. Een alomvattend energietransitiepad voor de regio is van cruciaal belang om de stabiliteit van de toekomst te ondersteunen en de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te bereiken, de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, geopolitieke spanningen te verminderen en het wereldwijde decarbonisatiepad te ondersteunen.

300 miljard dollar
Een van de belangrijkste uitkomsten van de klimaattop van dit jaar is echter het vaststellen van 300 miljard dollar per jaar aan klimaatsteun voor arme landen. Dat geld – afkomstig van de rijke landen – moet de arme landen helpen zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het bedrag van 300 miljard dollar is een verdrievoudiging van het eerdere bedrag van 100 miljard dollar. Toch heerst er ook teleurstelling, omdat op een veel hoger bedrag was gehoopt.

‘Het Baku Finance Goal vertegenwoordigt de best mogelijke overeenkomst die we konden bereiken’, aldus COP29-voorzitter Mukhtar Babayev. ‘In een jaar van geopolitieke versplintering betwijfelden mensen of Azerbeidzjan het kon waarmaken. Ze betwijfelden of iedereen het eens kon worden. Ze hadden het op beide punten mis.’

Waterstof en energieopslag
Een ander resultaat dat van belang is voor energieopslag en zonne-energie is de toezegging van instellingen voor ontwikkelingsfinanciering om het ‘10GW Lighthouse Initiative’ voor hernieuwbare- waterstofprojecten in opkomende markten en ontwikkelingslanden te steunen. 

Verder zijn meer dan 50 actoren uit de scheepvaartsector overeengekomen om het gebruik van brandstoffen met nulemissie of bijna-nulemissie tegen 2030 te versnellen, wat zich vertaalt in minstens 5 miljoen ton groene waterstof. Tot slot werd tijdens de VN-klimaattop in Azerbeidzjan de Global Energy Storage Pledge gepresenteerd.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten