Afgelopen februari kondigde demissionair minister Jetten aan om via de Energiewet de weg vrij te maken voor cable pooling van batterijen met wind- en zonneparken. Het delen van een netaansluiting door stroomproducenten en batterijen zorgt ervoor dat de capaciteit van het stroomnet beter wordt gebruikt.
Vanaf 2 megavoltampère
Door een zonnepark, windpark en batterij te combineren achter één aansluiting kunnen piekmomenten worden vermeden en kan er meer duurzaam opgewekte stroom het net op. De ACM benoemt de gedeelde aansluiting op het net van Stedin in Koegorspolder als een mooi voorbeeld.
Op dit moment is het delen van een aansluiting al mogelijk voor zonneparken en windparken. In de nieuwe Energiewet wordt cable pooling mogelijk gemaakt voor alle typen afnemers. Wel geldt er een vermogensgrens en een maximumaantal partijen dat een aansluiting kan delen. Een aansluiting delen kan vanaf 2 megavoltampère en met maximaal 4 partijen (red. WOZ-objecten). De ACM loopt vooruit op de Energiewet en het Energiebesluit en maakt de uitbreiding van cable pooling nu al mogelijk. Daarbij moeten partijen zich houden aan de voorwaarden uit de Energiewet en het Energiebesluit.
Melden
In de toelichting bij de Energiewet staat dat partijen die een aansluiting delen zich als 1 aangeslotene moeten gedragen. In de praktijk wordt cable pooling op dit moment vaak vormgegeven door de meerdere leveranciers op 1 aansluiting (MLOEA)-regeling van de ACM te gebruiken. Partijen maken vervolgens onderling afspraken over het gebruik van de gedeelde aansluiting en toegang tot het net. Ook voor dit soort constructies geeft de toezichthouder ruimte.
Partijen die willen cable poolen moeten dat melden bij de ACM. Op deze manier houdt de waakhond zicht op de ontwikkeling van het gebruik van gedeelde aansluitingen.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.