De Tweede Kamer voerde dinsdagavond het eerste deel van het plenaire debat over de afbouw van de salderingsregeling. De afgelopen weken werd het wetsvoorstel van minister Hermans om het salderen per 1 januari 2027 te beëindigen al voorbereid in wetsgevingsoverleggen en gisteren en vandaag staat de plenaire behandeling op de agenda. Vervolgens zal de Tweede Kamer stemmen over het Belastingplan 2025 waar het wetsvoorstel voor beëindiging van de salderingsregeling onderdeel van is.
Weinig vuurwerk
Het eerste deel van het plenaire debat waar in de Tweede Kamerleden aan het woord kwamen over het Belastingplan 2025 leverde relatief weinig vuurwerk op. Veel van de sprekers hadden hun kruit al verschoten tijdens het wetgevingsoverleg met minister Hermans waarin zij al voorstellen hadden ingediend om de salderingsregeling te wijzigen.
Oude voorstel
Wel diende Inge van Dijk namens het CDA een motie in. ‘Het CDA was voorstander van het vorige voorstel, waarin de salderingsregeling geleidelijk werd afgebouwd’, aldus Van Dijk. ‘Dat was een beter en zorgvuldiger voorstel dan het voorstel dat er nu ligt. Maar ook het huidige voorstel zorgt in ieder geval voor duidelijkheid en maakt een einde aan de situatie waarin huishoudens zonder zonnepanelen steeds meer geld kwijt zijn om de salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen te betalen.’
Motie CDA
Voor het CDA is het volgens Van Dijk belangrijk dat huishoudens met zonnepanelen meer handelingsperspectief krijgen om de stroom die zij met hun zonnepanelen opwekken meer zelf te gebruiken. Zij vroeg minister Hermans daarom om met partijen in de sector het gesprek aan te gaan over hoe het eigen gebruik onder huishoudens met zonnepanelen kan worden verhoogd en hoe de ISDE-regeling daaraan kan bijdragen?
Daarnaast diende Van Dijk de volgende motie in: ‘constaterende dat een deel van de huurders hard geraakt wordt door het afschaffen van de salderingsregeling; verzoekt de regering om huurders te compenseren voor het afschaffen van de salderingsregeling, en de Kamer hierover begin 2025 te informeren, en gaat over tot de orde van de dag.’
Mocht een meerderheid van de Tweede Kamer voor motie stemmen, is het belangrijk om te beseffen dat een motie slechts een verzoek aan de regering is. Minister Hermans kan de motie daarmee naast zich neerleggen.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.