Omdat de regering van PVV, VVD, NSC en BoerBurgerBeweging (BBB) een meerderheid in de Tweede Kamer heeft, lijkt goedkeuring voor het wetsvoorstel van Hermans daar slechts een formaliteit.
30 van 75 zetels
Dat ook de Eerste Kamer instemt met het stopzetten van het salderen, is echter geen zekerheid. Nieuwkomer BoerBurgerBeweging (BBB) heeft weliswaar 16 zetels in handen, maar de VVD (10 zetels) en PVV (4 zetels) verloren bij de Provinciale Statenverkiezingen in de Eerste Kamer juist een aantal zetels. Bovendien heeft het NSC van Pieter Omtzigt helemaal geen senatoren in de Eerste Kamer.
Onder aan de streep heeft de nieuwe coalitie daardoor slechts 30 van de 75 zetels in handen en is groen licht vanuit de Eerste Kamer voor het stopzetten van het salderen nog lang niet zeker.
Aanscherpen
Eind oktober werd duidelijk dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel van minister Hermans om de salderingsregeling voor zonnepanelen per 1 januari 2027 te beëindigen op meerdere punten wil wijzigen. Tijdens het tweede deel van het debat van de vaste commissie van Financiën en de vaste commissie voor Klimaat en Groene Groei over het wetsvoorstel – dat maandag plaatsvond – toonde de minister sympathie voor veel van de voorgestelde wijzigingen en sprak ze de verwachting uit dat die wijzigingen ook de Eerste Kamer zullen overtuigen.
Chris Stoffer (SGP) vroeg minister Hermans tijdens het debat of zij enig zicht heeft op het feit of haar wetsvoorstel de eindstreep in de Eerste Kamer zal halen, waarbij hij al openlijk zijn twijfel uitte of zijn partij voor het wetsvoorstel zal stemmen.
‘Als we het wetsvoorstel kunnen aanscherpen – en er ligt een aantal amendementen waar ik me goed in kan vinden – ligt er in de basis een goed wetsvoorstel’, aldus Hermans. ‘Daarmee kan ik in de Eerste Kamer een goed inhoudelijk debat voeren. Als kabinet hebben we de overtuiging dat we deze stap moeten zetten om de netcongestie te verminderen (red. Hermans benadrukt dat haar wet een hoger zelfverbruik van consumenten stimuleert) en de kosten die zonnepaneeleigenaren veroorzaken eerlijker te verdelen. Die kosten worden nu door alle klanten betaald. Opgeteld met de drukte op het stroomnet, is het heel goed verdedigbaar om deze stap nu te zetten. Als 3 miljoen huishoudens allemaal inzetten op het met 5 procent verhogen van het eigen verbruik doet dat echt iets met de netcongestie. Ik verwacht daarom dat het wetsvoorstel straks in de Eerste Kamer op voldoende steun kan rekenen.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.