Met de monitor Zon-pv geeft RVO ieder jaar een beeld van de voortgang van zonne-energieprojecten in Nederland. In de nieuwste editie spreken de onderzoekers de verwachting uit dat de groei van het opgestelde zonnepaneelvermogen de komende jaren minder snel zal gaan door het wegvallen van de hoge stroomprijzen. ‘Het voornemen van het kabinet om de salderingsregeling te beëindigen per 1 januari 2027 is nog niet meegenomen in deze schatting’, aldus de onderzoekers. ‘Maar ook na beëindiging van de salderingsregeling blijven zonnepanelen zorgen voor een besparing op de energierekening.’
3-jarige prognose
De onderzoekers van RVO hebben een 3-jarige prognose opgeleverd voor het jaarlijks en cumulatief opgesteld zonnepaneelvermogen. De voorspelling is gebaseerd op de SDE+(+)-pijplijn en schattingen op basis van marktontwikkelingen.
RVO verwacht dat Nederland dit jaar 3,1 gigawattpiek zonnepanelen installeert, volgend jaar 3,2 gigawattpiek en het jaar daarna 2,8 gigawattpiek.
Dat is onvoldoende om de doelen uit het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE) te halen, want daarin is een doel van 59,3 gigawattpiek voor het kalenderjaar 2030 vastgelegd. Voor dit doel – dat afgelopen week in het vernieuwde Klimaatplan nog door minister Hermans werd herhaald – is een jaarlijkse groei van 59,3 gigawattpiek nodig.
Groei per segment
De jaarlijkse groei van grootschalige zonnestroomprojecten – installaties met een vermogen vanaf 15 kilowattpiek – is volgens RVO gedaald van gemiddeld 2,5 gigawattpiek in de periode 2020-2022 naar 2,1 gigawattpiek afgelopen jaar. Voor kleinschalige zonnestroomprojecten gaat het om 2,3 gigawattpiek in de afgelopen 2 jaar. Het jaarlijks geïnstalleerd vermogen door kleinschalige zonnepaneelinstallaties is daarmee sinds 2018 voor het eerst groter dan het jaarlijks geïnstalleerd vermogen door grootschalige pv-installaties.
De komende jaren verwacht RVO dat de jaarlijkse groei van grootschalige pv licht stijgt of gelijkblijft aan het gemiddelde niveau van afgelopen jaren. De jaarlijkse groei van kleinschalig pv valt volgens de onderzoekers terug naar de groei zoals die in de periode 2020-2021. Voor grootschalige zon-pv wordt door RVO een groei verwacht omdat in de laatste 3 subsidierondes van de SDE++ de realisatiegraad hoger lag dan voorheen was verwacht, en de onderzoekers verwachten dat die trend ook komende periode doorzet. ‘De grotere niet-gebouwgebonden projecten die nu reeds in de pijplijn zitten, hoeven niet – volledig – te voldoen aan de zwaardere eisen die gaan gelden voor nieuwere projecten, zoals meervoudig ruimtegebruik, ecologische inpasbaarheid en participatie’, aldus de onderzoekers. ‘Daarom is de inschatting van RVO dat ontwikkelaars belang hebben bij het realiseren van de projecten die nu in de pijplijn zitten en al een vergunning, SDE-beschikking en vaak ook gecontracteerde transportcapaciteit “op zak” hebben.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.