De plug-en-play batterijen en zonnepanelen waar nu nog een verbod voor geldt, worden vanaf april 2025 toegestaan. Dat is 1 maand eerder dan voorgesteld werd door netbeheerderskoepel Synergrid.
Balkonzonnepanelen
Toestellen die stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet met een stekker, ook wel plug-and-play toestellen genoemd, zijn bijvoorbeeld balkonzonnepaneelsystemen en kleine mobiele batterijen met een huishoudelijke stekker, maar ook batterijen voor elektrische voertuigen die in 2 richtingen kunnen laden (red. vehicle-to-grid, v2g) en mobiele batterijen voor evenementen.
De goedkeuring die de VREG nu geeft, bevestigt alleen dat de veiligheid van het stroomnet gewaarborgd blijft. Daarvoor moeten de plug-and-play toestellen wel eerst gehomologeerd worden en aan bepaalde technische eisen voldoen. De energieregulator benadrukt bovendien over de veiligheid van de elektrische (binnen)installatie van de eindgebruikers geen uitspraak te doen.
Federale Overheidsdienst Economie
De veiligheid van de elektrische (binnen)installatie valt namelijk onder de federale bevoegdheid. Bij de beslissing die nu door VREG genomen is, heeft ze daarom ook Synergrid, Fluvius en de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie betrokken.
De inwerkingtreding van het opheffen van de verplichting is voorzien op 17 april 2025. Tot die tijd gaat Fluvius in samenwerking met Synergrid aan de slag met de homologatie van de toestellen. Dat betekent dat de toestellen goedgekeurd moeten worden voordat gebruikers ze op het distributienet mogen aansluiten. Daarnaast moeten ze over de CE-label beschikken. De homologatie is nodig om te garanderen dat de toestellen correct en veilig samenwerken met het distributienet, onder meer bij storingen.
Verplicht aanmelden
Net zoals bij thuisbatterijen en zonnepanelen nu het geval is, zullen ook plug-and-play toestellen verplicht aangemeld moeten worden bij Fluvius. De netbeheerder werkt daarvoor nog een vereenvoudigde aanmeldingsprocedure uit. Als de gebruikers nog niet over een digitale meter beschikken, gaat Fluvius dat ook regelen.
Zodra een plug-and-play toestel aangemeld wordt, zal de netbeheerder in dat geval binnen 90 dagen een digitale meter installeren. Bovendien moet de eindgebruiker een terugleveringscontract afsluiten met een energieleverancier om zo een vergoeding voor de elektriciteit te krijgen die geïnjecteerd wordt op het stroomnet.