logo
wvhj2023
© Astrid Gast | Dreamstime.com
© Astrid Gast | Dreamstime.com
15 februari 2024

Synergrid wil zonnepanelen en thuisbatterijen met stopcontactstekker toestaan

De Belgische netbeheerderskoepel Synergrid wil het technisch voorschrift C10/11 wijzigen om zonnepanelen en thuisbatterijen die uitgerust zijn met een stopcontactstekker in de nabije toekomst toe te staan.

Synergrid heeft hiervoor een voorstel voor amendement op C10/11 uitgewerkt om de huidige verplichting tot een vaste verbinding met het stroomnet op te heffen.

Balkonzonnepanelen
In de huidige paragraaf 7.2 van het technisch voorschrift is voor decentrale productie-installaties de verplichting van een vaste verbinding opgenomen.

‘Er is vraag en druk vanuit de markt en de omringende landen om ook in België installaties zonder vaste verbinding toe te laten’, meldt Synergrid. ‘Het gaat dan voornamelijk om kleine installaties met een huishoudelijke stekker die beschikbaar zijn in groothandels en doe-het-zelfzaken (balkonzonnepanelen, kleine mobiele batterijen met stekker, …). Maar ook bi-directionele on-board chargers voor elektrische voertuigen, mobiele generatoren voor werven en evenementen et cetera lopen tegen de huidige beperking aan.’

Consultatieperiode
Synergrid nodigt alle belanghebbenden uit om te reageren op de publieke consultatie die 1 maand duurt en eindigt op donderdag 14 maart om 17.00 uur.

Na de consultatieperiode verzamelt Synergrid alle ontvangen opmerkingen en feedback. Na analyse door haar leden zal de netbeheerderskoepel deze opmerkingen integreren in een consultatierapport dat ook de antwoorden van de leden van Synergrid op de opmerkingen zal omvatten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten