logo
wvhj2023
© Supersola
© Supersola
9 september 2024

Zonnepanelen en thuisbatterijen met stopcontactstekker in België vanaf mei 2025 toegestaan

Synergrid ligt op koers om zonnepanelen en thuisbatterijen met een stekker vanaf mei 2025 toe te staan. De Belgische netbeheerderskoepel doorloopt momenteel de laatste stappen om de toepassing mogelijk te maken.

Afgelopen februari kondigde Synergrid aan het technisch voorschrift C10/11 aan te willen passen om plug-and-play toestellen toe te laten op de Belgische stroomnetten. De openbare raadpleging is inmiddels afgerond en Synergrid heeft de ontvangen kritiek verwerkt.

3 regulators
Half juli is het gewijzigde technisch voorschrift voorgelegd aan de 3 gewestelijke regulators in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, te weten VREG, CWaPE en Brugel. Zodra de wijziging is bekrachtigd door de regulators wordt het gewijzigde voorschrift gepubliceerd.

Synergrid meldt in de maand november de nieuwe versie van het voorschrift te willen publiceren, waarna de gewijzigde C10/11 een half jaar later – in mei 2025 – in werking moet treden.

Uitdrukkelijk verboden
Plug-and-play toestellen zijn kleine, compacte, mobiele elektriciteitsproductie-eenheden zoals zonnepanelen of thuisbatterijen die via een snoer en het stopcontact worden aangesloten op het stroomnet.

Tot nu toe moesten productie-installaties in lijn met de C10/11 worden aangesloten via een vaste verbinding. Aansluiting via een stopcontact, oftewel plug-and-play, is momenteel uitdrukkelijk verboden. Dit verbod geldt niet alleen voor kleinere plug-and-play toestellen, maar ook voor toepassingen zoals onboard laders voor elektrische voertuigen of mobiele batterijcontainers zoals gebruikt voor festivals.

Heroverwegen
De Belgische overheid, Synergrid en de netbeheerders besloten eerder dit jaar om de kwestie te heroverwegen. De distributienetbeheerders, de leden van Synergrid, vinden namelijk dat de plug-and-play toestellen kunnen worden toegestaan op voorwaarde dat ze onderworpen zijn aan dezelfde regels als die gelden voor vaste productie-installaties.

De netbeheerders willen er vooral op toezien dat deze mobiele apparaten geen nadelige impact hebben op het elektriciteitsnet. De stabiliteit en de veiligheid van het elektriciteitsnet vormen de kern van de aanpak van de netbeheerders.

Goedkeuring zonnepanelen en thuisbatterijen met stekker

Vanaf de maand november, te weten vanaf de publicatiedatum van het voorschrift, kunnen fabrikanten van plug-and-play toestellen hun producten laten homologeren door Synergrid. Het gaat daarbij voornamelijk om de omvormers van de zonnepanelen en thuisbatterijen.

Zes maanden later kunnen de gehomologeerde toestellen worden aangesloten in overeenstemming met de Belgische regelgeving. Net als bij vaste installaties moet de eigenaar van het toestel de netbeheerder inlichten volgens een duidelijk omschreven procedure. De veiligheid van het stroomnet en de veiligheid van de binneninstallatie van de eigenaar van het materiaal: 2 elementen die apart worden beheerd volgens specifieke regels.

De vraag of de elektrische installatie – na de meter – van de netgebruiker moet worden aangepast voor dit type apparaat is een kwestie van naleving van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). Gelet op het belang van de interne veiligheid van de installaties, heeft Synergrid hierover overleg gehad met de Federale Overheidsdienst Economie en vragen voorgelegd.

Synergrid vereist de naleving van het voorschrift C10/11, dat de stabiliteit en de veiligheid van het distributienet op het oog heeft en niet de interne veiligheid van de installatie van de eigenaar van deze toestellen. Dit eerste aspect is ook het doel van de homologatie van de apparatuur waarnaar in het voorschrift wordt verwezen. De door Synergrid goedgekeurde apparatuur biedt de eigenaar van de binneninstallatie echter wel veiligheid. Bij een stroomonderbreking wordt een installatie die voldoet aan de technische vereisten van Synergrid automatisch losgekoppeld.

Van hun kant moeten de fabrikanten, invoerders en verdelers veilige toestellen op de markt brengen, met duidelijke instructies over hoe ze te gebruiken, inclusief hoe ze aan te sluiten op de elektrische installatie van de koper. De eigenaar van de apparatuur moet op de hoogte worden gebracht van de risico's, met name als er meerdere apparaten op hetzelfde stopcontact worden aangesloten.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten