De Gedeputeerde Staten van Overijssel paste afgelopen januari al de omgevingsverordening aan. Dat deed het provinciebestuur in opdracht van demissionair minister Hugo de Jonge die met de provincies overeenkwam om zonneparken op landbouwgrond per 1 januari 2024 verder te beperken. Nu ook Provinciale Staten hebben ingestemd met de wijziging van de omgevingsverordening, worden zonneparken op landbouwgrond definitief verboden.
41 stemmen voor
Tijdens de stemming liet alleen de fractie van D66 weten tegen te zullen stemmen. Daarmee werd het voorstel van Gedeputeerde Staten met 41 stemmen voor en 2 stemmen tegen aangenomen. Bovendien onthield Provinciale Statenlid Alwin Pleijter van de BoerBurgerBeweging (BBB) zich van stemming.
Zienswijzen
Tegen de plannen van de provincie werden 25 zienswijzen ingediend. Die waren afkomstig van de gemeenten Borne, Enschede, Dalfsen, Kampen, Olst-Wijhe, Wierden, en Zwartewaterland, maar ook van landbouworganisaties en ontwikkelaars van zonneparken waaronder lokale energiecoöperaties.
De gemeenten maken zich zorgen of met de aanscherping van de zonneladder de doelen van de Regionale Energiestrategieën (RES’en) nog wel gehaald kunnen worden en vroegen om ruimere uitzonderingsmogelijkheden voor zon op land. De ontwikkelaars van zonneparken verklaarden tegen de aanscherping van de zonneladder te zijn, vooral waar die lopende initiatieven treft. Zij vroegen om verruiming van zowel de uitzonderingsmogelijkheden als van de overgangsregeling. De landbouworganisaties vinden de aanscherping van de zonneladder op hun beurt nog niet ver genoeg gaan en vinden dat de uitzonderingsmogelijkheden scherper omschreven moeten worden.
Niet verruimen
De zienswijzen zijn voor het provinciebestuur in ieder geval geen reden om af te zien van de aanscherping van de zonneladder. ‘Voor het behalen van de RES-doelstellingen is het niet nodig om nog meer monofunctionele zonnevelden beslag te laten leggen op landbouwgronden’, aldus Gedeputeerde Staten. ‘Het afgesproken aandeel zon kan ruimschoots gehaald worden met zon op dak, de zonnevelden die al gerealiseerd zijn en de projecten die in de pijplijn zitten.’
Ook hebben Gedeputeerde Staten besloten de overgangsregeling niet te verruimen. ‘Met de overgangsregeling die in de nieuwe instructieregel zonnevelden wordt opgenomen, wordt voldoende tegemoetgekomen aan lopende initiatieven die vergaand in voorbereiding zijn. De voorwaarde die daarin gesteld wordt, dat er vóór 13 oktober 2023 een positief principebesluit genomen moet zijn door het bevoegd gezag, voorkomt discussies over de vraag of een initiatiefnemer erop mocht rekenen dat het initiatief door zou gaan.’
Ongewijzigd
‘Ruimere uitzonderingsmogelijkheden en een ruimere overgangsregeling leiden ertoe dat de komende jaren nog meer nieuwe zonnevelden gerealiseerd kunnen worden op landbouw- en natuurgronden die voor het behalen van de RES-doelen niet nodig zijn’, vervolgen Gedeputeerde Staten. ‘Zonnevelden die daarmee onnodig beslag leggen op de ruimte en andere ontwikkelingen in de weg zitten, onder andere door netcongestie.’
Onderaan de streep hebben Gedeputeerde Staten besloten om de instructieregel ongewijzigd vast te laten stellen.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.