logo
wvhj2023
© Timon Schneider | Dreamstime.com
© Timon Schneider | Dreamstime.com
3 oktober 2024

Toezichthouder ACM maakt werk van invoedingstarief voor batterijen en zonnepanelen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start met de voorbereidingen voor het invoeren van een invoedingstarief voor batterijen en zonnepanelen. Nu worden de kosten van het stroomnet alleen door afnemers betaald.

Afgelopen augustus maakte de waakhond een reeks uitgangspunten bekend voor toekomstige aanpassingen van de tariefstructuren. Daarbij meldde de ACM ook onderzoek te doen naar de komst van een producententarief. zonnepanelen.

Grote producenten
De waakhond stelt het belangrijk te vinden dat grote producenten van elektriciteit die stroom invoeden in het elektriciteitsnet op een eerlijke manier bijdragen aan de stijgende kosten voor het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet.

‘De kosten voor het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet zullen de komende jaren fors stijgen’, stelt Manon Leijten, bestuurslid van de ACM. ‘Het is belangrijk dat die kosten eerlijk over alle gebruikers van het elektriciteitsnet worden verdeeld en dat invoeders en buitenlandse afnemers van elektriciteit ook gaan meebetalen aan de Nederlandse infrastructuur.’

25 miljard euro
De ACM heeft berekend dat de kosten voor alle gebruikers van het elektriciteitsnet de komende 25 jaar stijgen van zo’n 7 miljard naar 18 tot 25 miljard euro per jaar. Door deze forse stijging wordt een eerlijke verdeling van deze kosten belangrijker.

De toezichthouder bekijkt daarom hoe invoeders zoals elektriciteitscentrales, zonneparken, batterijparken en windparken via een invoedingstarief op een eerlijke manier kunnen bijdragen aan de stijgende netkosten. Een invoedingstarief zorgt er volgens de ACM ook voor dat afnemers in andere landen meebetalen aan het transport van elektriciteit via het Nederlandse stroomnet.

Verschillende invoedingstarieven
In het kader van het Landelijk Actieplan Netcongestie heeft de ACM een onderzoek uitgevoerd naar de invoering van een invoedingstarief voor elektriciteit. Daarbij is zowel met Nederlandse stakeholders als toezichthouders in naburige landen gesproken. Op basis van het onderzoek is de toezichthouder gestart met een verkenning naar de mogelijkheden voor een transporttarief voor invoeders in Nederland.

De ACM overweegt een aantal verschillende tariefstructuren. CE Delft is gevraagd om hier onderzoek naar te doen en het kennisinstituut heeft gekeken naar het effect van invoering van verschillende invoedingstarieven op de toekomstige energiemix en concurrentiepositie van invoeders, de belasting van het elektriciteitsnet en de energierekening van afnemers. Daarnaast hebben de onderzoekers de tariefstructuren afgezet tegen een aantal maatschappelijke criteria, zoals kostenreflectiviteit, systeemefficiëntie, transparantie en non-discriminatie. Volgens CE Delft biedt het invoedingstarief een verbetering op de aspecten kostenreflectiviteit en in beperkte mate op de belasting van het stroomnet.

Ontwerpbesluit in 2025
De ACM heeft de onderzoeksresultaten besproken met marktpartijen. Netbeheerders hebben aangegeven dat zij wel verwachten dat invoering van een invoedingstarief ervoor zorgt dat bestaande netten efficiënter worden gebruikt. Energieproducenten en leveranciers hebben aangegeven dat zij zorgen hebben over het verdienmodel voor producenten van duurzame energie.

De ACM neemt de opmerkingen van marktpartijen mee in de uitwerking van de gefaseerde invoering van een invoedingstarief. De ACM streeft ernaar om in 2025 een ontwerpbesluit voor een invoedingstarief te publiceren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten