De Routekaart Energieopslag werd vorig jaar zomer gepresenteerd door toenmalig minister Jetten.
Analyse en acties
De routekaart stelt dat zowel elektriciteits-, moleculen- als warmteopslag nodig zijn om vraag en aanbod binnen energieketens samen te brengen. Naast een analyse van de huidige staat van energieopslag, bevat de routekaart een reeks mogelijke acties die voor de succesvolle uitrol van energieopslag in Nederland tot 2035 uitgevoerd moeten worden.
Duidelijkheid geven
Tweede Kamerlid Pieter Grinwis had minister Hermans gevraagd of zij bereid is om de routekaart nu om te zetten in een nationaal programma – zoals eerder gebeurd is bij groen gas en waterstof – en daarbij een concreet doel te stellen voor de hoeveelheid energieopslag die in 2030 en 2050 noodzakelijk is.
Grinwis hoopt dat de rijksoverheid zo duidelijkheid geeft aan de markt, overheden, netbeheerders en financiers. Hermans ziet hier echter geen heil in: ‘Energieopslag is geen doel op zich, maar een middel om meerdere doelen te dienen, waaronder het balanceren van vraag en aanbod op verschillende tijdsschalen, het opvangen van de warmtepiekvraag, het verlichten van netcongestie en het bieden van strategische voorraden. Deze doelen zijn essentieel voor het functioneren van ons huidige energiesysteem, voor het mogelijk maken van de energietransitie en voor de ontwikkeling van het energiesysteem van de toekomst. De Tweede Kamer ontvangt dit najaar een vervolg op de Routekaart Energieopslag. Voor het bereiken van de doelen en acties uit de Routekaart is het niet noodzakelijk deze om te zetten naar een programma.’