Tongwei heeft een bod van bijna 700 miljoen Amerikaanse dollar gedaan om een meerderheidsbelang van 51 procent te verwerven in Runergy. Na de overname – die nog aan goedkeuring van de regelgevende instanties en diverse onderzoeken onderhevig is – moet Runergy een dochterbedrijf van Tongwei worden.
Overzeese productiecapaciteit
Runergy is in nagenoeg de gehele productieketen actief. Zo heeft het Chinese bedrijf een jaarlijkse productiecapaciteit voor 130.000 ton polysilicium, 10 gigawattpiek wafers, 57 gigawattpiek zonnecellen en 13 gigawattpiek zonnepanelen. Bovendien bouwt het bedrijf in Amerika aan een zonnepaneelfabriek in Huntsville in de staat Alabama.
Tongwei kent een jaarlijkse productiecapaciteit van 650.000 ton polysilicium, 95 gigawattpiek zonnecellen en 75 gigawattpiek zonnepanelen. Het management van Tongwei benadrukt dat de overname kan helpen om zijn overzeese verkoopkanalen uit te breiden alsook de overzeese productiecapaciteit. In een officieel document dat het bedrijf heeft ingediend bij de beurs Shanghai Stock Exchange schrijft Tongwei dat de overname van de productiecapaciteit van Runergy zorgt dat het bedrijf kan voldoen aan de traceerbaarheidsvereisten die in overzeese markten gesteld worden. Zowel Amerika als Europa stellen namelijk in toenemende mate eisen om dwangarbeid in de productieketen van zonnepanelen uit te sluiten.
Uit top 5
De overname door Tongwei is onderdeel van een hevige concurrentiestrijd in de internationale zonne-energiesector. Eerder deze maand werd bekend dat de top 5 van zonnecelfabrikanten fors is opgeschud in de eerste helft van het kalenderjaar. Tongwei, tot vorig jaar marktleider, werd naar de derde plek verwezen en Runergy werd zelfs volledig uit de top 5 gedrukt. Tongwei wist overigens wel zijn positie in de top 5 van wereldwijde fabrikanten van zonnepanelen vast te houden.
Marktonderzoekers zien de ophanden zijnde overname als een eerste teken van een ophanden zijnde grootschalige consolidatie in de Chinese pv-industrie.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.