logo
wvhj2023
© PV Cycle
© PV Cycle
10 juli 2024

Recordhoeveelheid van 318.847 ton zonnepanelen op de markt gebracht

In het kalenderjaar 2023 is in Nederland een recordhoeveelheid van 318.847 ton zonnepanelen op de markt gebracht. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Nationaal (W)EEE Register (NWR) heeft gepubliceerd.

Het NWR stelt ieder jaar een rapportage op van de hoeveelheid Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA) – oftewel e-waste – die in Nederland ingezameld is. Daarbij publiceert de organisatie ook de hoeveelheid zonnepanelen die op de markt is gebracht.

1.381 ton ingezameld
De Stichting OPEN meldde dit voorjaar al in 2023 een recordhoeveelheid van 1.380 ton aan zonnepanelen te hebben ingezameld. Het NWR meldt nu dat het voor de totale markt om de inzameling van 1.381 ton zonnepanelen gaat, waarvan 1.380 ton zonnepanelen via collectieven – oftewel de Stichting OPEN – is ingezameld en nog eens 1 ton via individuele verwerkers is ingezameld. Dat is een toename van 33,3 procent.

Op de markt
Daarnaast is er dus een recordhoeveelheid van 319.660 ton aan nieuwe zonnepanelen op de markt gebracht. Dat is een groei van 7,2 procent ten opzichte van de 298.304 ton uit 2022.

29 procent
Als het totaal aan álle ingezamelde afgedankte apparaten wordt afgezet tegen de nieuw op de markt gebrachte apparaten is het inzamelpercentage met 29 procent. Het NWR wijt dit grotendeels aan zonnepanelen.

De wet schrijft namelijk een inzamelingspercentage voor van 65 procent van het 3-jaarsgemiddelde van alle apparaten die op de markt zijn gebracht. Met de huidige cijfers zit Nederland daar nog ver vandaan. Belangrijke oorzaak is de steeds langere levensduur van zonnepanelen, maar ook van bijvoorbeeld warmtepompen, airco’s en elektrische fietsen. Deze apparaten zijn de afgelopen jaren massaal op de markt gebracht, maar worden nog zeer beperkt afgedankt. Als het inzamelpercentage alleen al voor zonnepanelen wordt gecorrigeerd, komt dit voor 2023 uit op 43 procent.

Nieuwe methode
‘Sinds vorig jaar kijken we ook naar de methode om het inzamelingspercentage te meten ten opzichte van het geheel aan afgedankte apparatuur in plaats van deze te relateren aan nieuw op de markt gebrachte producten’, duidt NWR-voorzitter Marieke van der Werf. ‘Deze methode doet recht aan de langere levensduur van nieuwe apparaten en stimuleert circulaire doelen op het gebied van levensduurverlenging en reparatie.’

Het inzamelingspercentage ten opzichte van afgedankt AEEA stijgt met deze eveneens wettelijk toegestane methode voor 2023 naar 60 procent. De doelstelling bij het gebruik van deze methode is om 85 procent van het in 2023 afgedankte AEEA in te zamelen. Bij zonnepanelen zou volgens deze nieuwe rekenmethode 16 procent van de, berekende, 8.602 ton afgedankte zonnepanelen zijn ingezameld.

Verbeterpunten
Volgens Van der Werf zijn er tot slot verbeterpunten voor de registratie van export voor hergebruik. Hoewel rapportage sinds 2021 wettelijk verplicht is, blijft er een hiaat tussen de registratie en de daadwerkelijke export van elektrische en elektronische apparaten.

Het NWR is in gesprek met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) over mogelijkheden om de registratie van de nu ongecontroleerde export van apparaten te verbeteren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten