logo
wvhj2023
© Wichien Tepsuttinun | Dreamstime.com
© Wichien Tepsuttinun | Dreamstime.com
25 juni 2024

Nieuw record stichting OPEN met inzameling 1.380 ton zonnepanelen

De Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (Stichting OPEN) heeft vorig jaar een recordhoeveelheid van 1.380 ton zonnepanelen ingezameld. Dat meldt OPEN in haar jaarverslag.

De stichting zamelde vorig jaar ook een recordhoeveelheid e-waste in: 200 miljoen kilogram, oftewel bijna 12 kilogram per Nederlander.

Batterijen
Een belangrijke ontwikkeling van 2023 was de voorbereiding van de fusie met Stichting Batterijen (Stibat), die per 1 januari 2024 een feit is geworden. De fusie stelt OPEN in staat om een uitgebreide en logische producentenverantwoordelijkheid te realiseren voor zowel elektrische apparaten als batterijen.

Zonnepanelen
In samenwerking met Stichting Zonne-energie Recycling Nederland (ZRN) en branchevereniging Holland Solar heeft OPEN zich hard gemaakt dat per 1 juli 2023 de afvalbeheerbijdrage voor de verwerking van zonnepanelen apart op de factuur wordt gemeld door groothandels én installateurs.

De stichting ziet die vermelding als een belangrijke stap voor een gelijk speelveld in de zonnepanelenbranche. ‘Dit is nodig omdat er nog steeds producenten en importeurs zijn die – bewust of onbewust – geen uitvoering geven aan hun producentenverantwoordelijkheid’, aldus OPEN. ‘Door deze transparantie kan de bijdrage niet ongezien achterwege gelaten worden en kunnen consumenten zien welk deel van de kosten wordt ingezet voor recycling.’

Inzamelnetwerk uitgebreid
Afgelopen kalenderjaar heeft stichting OPEN ook het inzamelnetwerk voor afgedankte zonnepanelen verder uitgebreid en er zijn verschillende onderzoekstrajecten gestart om afgedankte zonnepanelen op een veilige, verantwoorde en gescheiden manier te verwerken. Via het inzamelnetwerk werden vorig jaar 33 procent meer zonnepanelen ingezameld. Een jaar eerder verdubbelde de ingezamelde hoeveelheid zonnepanelen nog.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten