logo
wvhj2023
© PV Cycle
© PV Cycle
23 april 2024

Recordaantal zonnepanelen ingezameld in eerste kwartaal 2024

PV CYCLE meldt in België in de eerste 3 maanden van het kalenderjaar een recordaantal zonnepanelen te hebben ingezameld. Het gaat om 404 ton, oftewel zo’n 18.500 zonnepanelen.

PV CYCLE is in België verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van zonnepanelen. De afgelopen jaren heeft de organisatie zich voorbereid op een voortdurende toename van de hoeveelheid zonnepanelen die op de markt komen.

2 contracten
De organisatie heeft de komende jaren contracten afgesloten met 2 recyclingbedrijven in België: met BNE Trading & Recycling in Pelt – waar sinds 2017 zonnepanelen worden verwerkt die in België zijn ingezameld – en met Comet Traitements in Henegouwen. Als beheersorganisme voert PV Cycle in België de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid uit en garandeert daarbij dat zonnepanelen aan het einde van hun levensduur kosteloos worden ingezameld en verwerkt.

Hiertoe betaalt ieder bedrijf dat zonnepanelen op de Belgische markt brengt een bijdrage van 1,50 per zonnepaneel aan PV CYCLE. Deze bijdrage wordt doorgerekend aan de eindconsument.

400 bedrijven
Het aantal bedrijven dat is aangesloten bij PV CYCLE Belgium groeide afgelopen jaar van 300 naar 400. Het aantal zonnepanelen dat door die bedrijven op de markt is gebracht, groeide tot 4,2 miljoen zonnepanelen.

658 ton
In 5 jaar tijd zijn de hoeveelheden ingezameld in België meer dan verviervoudigd tot 658 ton in 2023. En het eerste kwartaal van 2024 toont een nog sterkere groei. Er werd in de eerste 3 maanden van dit jaar al 404 ton zonnepanelen ingezameld. Johan Goossens, Country Manager Belgium, hierover: ‘Momenteel worden er nog steeds meer nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd dan dat er oude panelen worden verwijderd en ingezameld voor recycling. Maar de ingezamelde hoeveelheden groeien jaar na jaar en we moeten ons voorbereiden op de grote hoeveelheden die in de toekomst moeten worden gerecycled.’

Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten